Criza din Ucraina se intensifică, la fel şi sancţiunile economice occidentale contra Rusiei şi ia amploare confruntarea dintre Occident şi Moscova, dar, potrivit Der Spiegel, marea industrie germană a decis să accepte invitaţia, ca în fiecare an, de a participa la summitul economic de la Sankt Petersburg, din 22-24 mai, cunoscut ca „Davosul rus”. Dacă guvernul Merkel rămâne imparţial, Casa Albă a convins giganţii americani, întreprinderi şi bănci, să boicoteze evenimentul şi să rămână acasă.
Odată pe an, Vladimir Putin primeşte aplauzele marilor decidenţi economici şi financiari din lume, în oraşul său natal, Sankt Petersburg. Omul forte de la Kremlin a impus Forumul economic internaţional din metropola „nopţilor albe” ca un răspuns rusesc la Forumul economic mondial de la Davos, Putin reuşind să facă din „Davosul rus” un loc de întâlnire pentru granzii mondiali din mediile de afaceri, industrie, finanţe şi politică.
Cancelarul german, Angela Merkel, a participat anul trecut la summitul de la Sankt Petersburg, dar la această a 18-a ediţie de săptămâna viitoare nu este așteptat nici un lider occidental. Înalţii responsabili internaţionali au anulat participarea în ultimele zile, motivul fiind amestecul Rusiei în criza din Ucraina, care a degenerat din ce în ce spre un război civil. Dar, numeroşi şefi de întreprinderi germane vor fi prezenţi la summitul economic al lui Putin. Preşedintele E.ON, Johannes Teyssen, al Metro CEO, Olaf Koch, sau cel al Consiliului BASF, Harald Schwager, vor fi prezenţi la Forum, potrivit Der Spiegel. Pe lista participanţilor se află şi şeful Consiliului german al întreprinderii elveţiene de electronică ABB, Hubertus von Grunberg, preşedintele german al Boston Consulting Group, Hans-Paul Burkner, fostul PDG al Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, Mario Mehren, şeful Consiliului de furnizare a gazului rusesc, Wintershall şi Klaus Mangold, preşedintele consiliului de administraţie TUI şi fost preşedinte al Comisiei Est a economiei germane. Daimler va prezida Forumul şi va asigura limuzine pentru participanţi.
Afacerile primează…
În Germania, fostul cancelar Gerhard Schröder şi purtătorul de cuvânt pentru politică externă al CDU, Philipp Missfelder, au fost criticaţi recent pentru prezenţa lor la o recepţie aniversară organizată la Sankt Petersburg de Putin pentru Schröder. O furtună a iscat şi vizita PDG-ului Siemens, Joe Kaeser, la finele lunii martie. Numeroasele firme germane care au decis să participe au mari interese în Rusia şi doresc favorurile lui Putin, cu afaceri în domeniul energetic, în special al gazului natural (E.ON şi filiala BASF Wintershall cu Gazprom), în cel al construcţiilor de maşini (Daimler, cu partenerul rus Kamaz), al distribuţiei (Metro) etc. Guvernul Merkel a ales să rămână neutru şi nu va lua parte. Contrar Administraţiei Obama, care vede lucrurile diferit, guvernul federal precizând că nu recomandă participarea firmelor americane la acest Forum. Ca urmare, preşedinţii Goldman Sachs, Pepsi-Cola, Morgan Stanley, ConocoPhillips s-au retras.