30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialINDONEZIA: Ziarist acuzat de blasfemie după publicarea unei carituri despre Statul Islamic

INDONEZIA: Ziarist acuzat de blasfemie după publicarea unei carituri despre Statul Islamic

Redactorul-şef de Jakarta Post, ziar de limbă engleză, este suspectat de blasfemie după publicarea unei caricaturi despre Statul Islamic. Meidyatama Suryodiningrat riscă cinci ani de închisoare dacă va fi declarat vinovat, un delict pentru care au fost încarcerate şi alte persoane din această ţară dar care este considerat învechit de apărătorii libertăţilor publice, relatează AFP, preluat de Mediafax.

Caricatura publicată în ediţia din 3 iulie arată un bărbat cu un drapel pe care scrie în arabă "nu există alt Dumnezeu decât Allah", deasupra unui cap de mort, cu combatanţi înarmaţi la sol, dintre care unul îndreaptă arma înspre persoane legate la ochi şi cu mâinile legate la spate.

În urma reacţiilor vehemente din partea grupărilor islamiste, Jakarta Post a publicat scuze, insistând asupra faptului că această caricatură este o "critică a utilizării simbolurilor religioase" şi un "reproş" adus SI. Gruparea Corps a predicatorilor musulmani din Jakarta a depus plângere, iar un purtător de cuvânt al poliţiei a anunţat vineri că redactorul-şef al cotidianului este suspect în anchetă.

Presa locală a anunţat că jurnalistul va fi convocat săptămâna viitoare pentru a fi interogat. Într-o declaraţie publicată pe site-ul Jakarta Post, Suryodiningrat a anunţat că ziarul este "stupefiat" de acest caz. "Am produs desene jurnalistice care critică mişcarea SIIL (mai cunoscută ca SI), care comite violenţe în numele religiei", a subliniat redactorul-şef.

Organizaţia Amnesty International i-a cerut în noiembrie noului preşedinte Joko Widodo, supranumit Jokowi, să abolească legile privind blasfemia, remarcând numărul mare de persoane închise în numele acestor texte foarte criticate. Redactorul-şef al ediţiei indoneziene a revistei Playboy, Erwin Arnada, a fost condamnat la doi ani de închisoare în 2010 pentru atingere la pudoare, după care a fost eliberat în anul următor în urma unui recurs în faţa Curţii Supreme.

Cele mai citite

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă