Meciul de calificare la Euro 2016 între Serbia şi Albania a fost întrerupt definiv cu scor alb după incidentele violente care au izbucnit între jucători, fani şi oficiali ai echipei pe stadionul Partizan. Luptele, care au implicat reprezentanţi din ambele tabere şi un număr de suporteri care au invadat terenul, s-au declanşat după ce o dronă a zburat deasupra stadionului purtând un drapel purtând sigla „Albaniei Mari”, proiect naţionalist care are ca obiectiv reunirea în sânul aceluiaşi stat comunităţile albaneze din Kosovo, Muntenegru, Macedonia, Grecia şi din sudul Serbiei. Drapelul a fost capturat de apărătorul sârb Stefan Mitrovici provocând furia jucătorilor albanezi şi declanşând un lanţ de evenimente susceptibile să ducă la repercusiuni grave din partea UEFA, care va examina situaţia. Meciul a prilejuit prima vizită albaneză la Belgrad după 1967 şi reprezintă o afacere foarte sensibilă. Sârbii şi albanezii întreţin în regiune relaţii delicate din cauza diferendelor istorice, cel mai recent fiind Kosovo, provincie cu populaţie majoritar albaneză şi care şi-a proclamat independenţa de Serbia în 2008. În primele faze ale meciului, nimic nu părea să semnaleze ceea ce a urmat dar în minutul 40 arbitrul englez a oprit jocul din cauza incidentelor izbucnite în timp ce o dronă survola stadionul. Din loja oficială, Olsi Rama, fratele premierului albanez, a luat telecomanda şi a dirijat o dronă de care era agăţat un drapel cu harta Albaniei Mari, o provocare ce a declanşat confruntările dintre jucători pe peluză şi furia suporterilor sârbi, a căror reacţie a dus la oprirea definitivă a meciului. Evocând meciul, căpitanul sârb Branislav Ivanovici, apărător la Chelsea, nu şi-a ascuns stupoarea: ”În numele echipei mele pot spune că dorim să continuăm meciul (…), dar jucătorii albanezi au spus că nu sunt apţi fizic şi psihic să continue”.
O relaţie compromisă?
Confruntarea a survenit în prezenţa preşedintelui sârb,Tomislav Nikolici, la câteva zile înaintea unei vizite oficiale a premierului albanez la Belgrad, prima după 68 de ani. Incidentul de care ar fi responsabil, potrivit Belgradului, fratele premierului Edi Rama, riscă să compromită vizita acestuia. Proiectul vizitei lui Rama în Serbia a fost posibil datorită unei normalizări a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, care în aprilie anul trecut au încheiat un acord sub egida UE.
În seara meciului, autorităţile din Albania au urmărit evenimentele din Belgrad cu îngrijorare şi ministrul de Interne, Saimir Tahiri, a transmis un mesaj omologului său sârb, solicitând asigurarea securităţii delegaţiei albaneze. Potenţialul unui scandal diplomatic este mare având în vedere că sârbii îl acuză pe Olsi Rama că a organizat incidentul, el fiind cel care a dirijat drona cu o telecomandă, din loja oficială. Fratele premierului albanez, revenit la Tirana, a dezminţit că ar fi legat de ceea ce s-a petrecut la meciul din Belgrad.
La Tirana dar şi în alte ţări unde sunt comunităţi albaneze, în Kosovo şi Macedonia în special, întreruperea meciului a fost sărbătorită ca o victorie, albanezii fiind convinşi că Serbia va fi sancţionată de UEFA şi desemnată responsabilă pentru oprirea meciului.