Preţurile petrolului au scăzut cu până la 4%, luni, din cauza temerilor provocate de o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, informează Mediafax.
Chiar şi aurul, considerat plasament sigur de către investitori, nu s-a ridicat la înălţimea numelui său, pe piaţă având loc vânzări extinse, relatează MarketWatch.
Citește și: Cum afectează situația din Grecia evoluția euro
Grecii au respins duminică în proporţie de 61% condiţiile de austeritate ale creditorilor pentru reluarea sprijinului financiar, amplificând incertitudinile din jurul apartenenţei statulului elen la zona euro şi sporind riscurile de contagiune pe pieţe.
La bursa americană Nymex, contractele futures pentru petrolul cu livrare în august sunt în declin cu 4,25%, respectiv 2,4 dolari, la 54,5 dolari pe baril.
La Londra, preţul petrolului Brent este în scădere cu 2,2%, sau cu 1,31 dolari, la 59 dolari pe baril.
Investitorii reacţionează şi la declinul puternic al cotaţiilor înregistrat vineri. Preţul petrolului este scăzut în special în SUA, din cauza nivelului neaşteptat de ridicat al stocurilor, a arătat Daniel Ang, analist la Philip Futures.
Alt factor negativ pentru cotaţiile petrolului este reprezentat de negocierile privind programul nuclear iranian, care ar putea să fie finalizate în această săptămână.
Citește și: Curs valutar 6 iulie 2015. Ce evoluții a înregistrat euro, pe fondul crizei elene
Preţurile metalelor sunt la rândul lor afectate de rezultatul referendumului din Grecia, investitorii fiind îngrijoraţi că incertitudinile ar putea influenţa negativ creşterea economiei mondiale.
Scăderea din ultimele trei săptămâni a bursei din China, care a pierdut circa 2.400 de miliarde de dolari din capitalizare, a marcat încrederea pe pieţele de mărfuri, au explicat analişti ai Australia and New Zealand Banking Group.
Contractele pentru cuprul cu livrare în septembrie au scăzut cu 3,6%, respectiv 10 cenţi, la 2,539 dolari livra.
Preţul aurului cu livrare în august a scăzut cu 40 de cenţi, la 1.163,1 dolari uncia. Incapacitatea aurului de a creşte, după un declin de aproape 10% consemnat săptămâna trecută, în pofida crizei elene, a luat prin surprindere investitorii.