UPDATE: The Guardian scrie că, pe lângă măsurile de austeritate cu care premierul grec a fost de acord vineri noapte, Grecia trebuie să parcurgă următorii pași:
1. Eficientizarea TVA-ului
2. Lărgirea bazei de impoziare
3. Sustenabilitatea sistemului de pensii
4. Adoptarea unui cod de procedură civilă
5. Protejarea independenței legale a institutului de statistică grec, ELSTAT
6. Implementarea deplină a tăierilor bugetare
7. Aplicarea directivei privind recuperarea bancară și rezoluțiile financiare
–––
După aproximativ 17 ore de negocieri, Grecia și creditorii săi au ajuns la un acord care a fost acceptat în mod unanim de Eurogrup. Președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a precizat la o conferință de presă de la Bruxelles, că măsurile trebuie aprobate de Parlamentul grec până miercuri. Noul acord depinde de premierul grec Alexis Tsipras care trebuie să convingă Parlamentul Greciei să voteze măsurile de austeritate.
Astfel, Dijsselbloem a declarat că, 50 de miliarde de euro din activele Greciei vor fi transferate într-un nou fond, care va contribui la cecapitalizarea băncilor grecești. Totuși, acest fond va fi în Atena, nu în Luxemburg cum a fost stabilit inițial.
Preşedintele Eurogrupului a afirmat că 25 de miliarde de euro vor fi folosiţi pentru a recapitaliza băncile elene.
De asemenea, președintele Eurogrupului a subliniat că este foarte important ca Parlamentul grec să adopte legislația necesară pentru implementarea măsurilor până miercuri, astfel încât Eurogrupul să poată face o evaluare cât mai rapid. Pasul următor este votarea acordului de Parlamentele țărilor din Eurogrup.
Dijsselbloem a precizat că finanțarea Greciei va începe imediat pentru a o ajute să își acopere datoriile în această vară.
De asemenea, potrivit preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, miniştrii de Finanţe vor discuta de urgenţă modalităţi de a ajuta Grecia să obţină resursele necesare pe termen scurt. După procedurile naţionale, Eurogrupul va lucra cu instituţiile pentru a continua negocierile.
În condițiile în care Tsipras trebuie să convingă Parlamentul grec să voteze măsurile de austeritate impuse de creditori la doar o săptămână după ce grecii le-au respins masiv la referendum, ministrul muncii grec Panos Skourletis a declarat că soliditatea majorității guvernamentale din Grecia este sub semnul întrebării, potrivit Agerpres.
”Chiar acum există o problemă cu majoritatea guvernamentală (în parlament). Nu pot acuza pe nimeni care nu va spune ‘da’ acestui acord. Nu încercăm să facem să arate mai bine acest acord și spunem clar: acest acord nu suntem noi”, a adăugat oficialul grec.
Pe de altă parte, partidul de opoziție grec To Potami a anunțat că nu va participa la un guvern de uniune națională alături de Syriza, dar va susține o soluție care este în interesul țării.
”Nu vizăm un rol de partener guvernamental într-un guvern condus de Syriza, dar ne exprimăm disponibilitatea față de premier de a găsi soluții în interesul țării”, a menționat un oficial al formațiunii To Potami.