17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialHollande şi Gauck au marcat 100 de ani de la declaraţia de...

Hollande şi Gauck au marcat 100 de ani de la declaraţia de război din 1914

Preşedinţii francez şi german, François Hollande şi Joachim Gauck, au participat duminică la Hartmannswillerkopf, în estul Franţei, la comemorarea a 100 de ani de când Germania a declarat război Franţei, relatează Mediafax.

"Franţa şi Germania, dincolo de suferinţe şi de doliu, au avut îndrăzneala de a se reconcilia: a fost cel mai frumos mod de a onora morţii şi de a le oferi celor vii o garanţie de pace", a declarat Hollande.

"Este adevărat, Europa este un proiect dificil", a răspuns la rândul său Gauck, "dar generaţiilor care ne-au precedat, acestor strămoşi care au luptat aici, la Hartmannswillerkopf, sau la Marne, la Verdun, le-ar fi plăcut să nu aibă decât dificultăţile noastre".

Luând ca exemplu reconcilierea franco-germană, Hollande a cerut "mai mult ca niciodată" instaurarea unui armistiţiu între Israel şi Hamas pentru încetarea luptelor care decimează Fâşia Gaza.

Cei doi şefi de stat au semnat şi o declaraţie comună cu ocazia depunerii primei pietre la viitorul muzeu franco-german din Hartmannswillerkopf, "prima instituţie binaţională consacrată Marelui Război". Acesta îşi va deschide porţile în 2017.

Într-o notă mai destinsă, François Hollande şi Joachim Gauck ar urma să participe la un dineu la Molkenrain.

Luni, ei vor merge la Liège pentru a comemora 100 de ani de la invadarea Regatului Belgiei de către trupele Reich-ului la 4 august 1914. François Hollande va asista la două ceremonii, una internaţională, în cursul dimineţii, la Memorialul interaliat de la Cointe, şi una franco-belgiană, la primăria din Liège.

La ceremonia internaţională vor participa 17 şefi de stat, între care regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi Marele Duce Henri de Luxemburg. Marea Britanie va fi reprezentată de prinţul William şi soţia sa Kate. Ei vor fi primiţi de regele Philippe al Belgiei şi de soţia sa Mathilde, însoţiţi de premierul Elio di Ruppo.

Cele mai citite

Hackerii iranieni au trimis informații despre campania lui Trump, în tabăra democraților

Un purtător de cuvânt al campaniei vicepreședintelui Kamala Harris a spus că doar „câteva persoane au fost vizate de aceste e-mailuri” Hackerii iranieni au luat...

Drone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au declarat că depozitul stoca rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB Un atac cu...

Cultură de canabis descoperită într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica

Procurorii DIICOT au descoperit două culturi de canabis în județul Neamț, una amplasată într-o comună și cealaltă într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica....
Ultima oră
Pe aceeași temă