Guvernul yemenit, numit în urmă cu trei luni, şi-a prezentat demisia preşedintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, calificând această decizie drept "irevocabilă". Ulterior, preşedintele Hadi, aliat al Washingtonului în lupta împotriva Al-Qaida, a demisionat afirmând că Yemenul a ajuns într-un "impas total" potrivit unei scrisori a cărei copie a fost obţinută de AFP. Decizia de demisie a preşedintelui a fost respinsă de Parlamentul care urmează să se reunească de urgenţă duminică pentru a analiza situaţia.
Semn al faptului că această criză nu conteneşte să se extindă, patru provincii din sudul Yemenului, regiune altădată independentă, au decis să refuze ordinele trimise de capitală unităţilor militare locale şi să nu se supună decât celor loiali lui Hadi.
Violenţele care afectează Yemenul din vară generează temeri privind o prăbuşire totală a statului, aşa cum s-a întâmplat în Somalia. Preşedintele Hadi s-a dovedit un aliat crucial al Statelor Unite, permiţându-le în special să desfăşoare atacuri cu avioane fără pilot împotriva militanţilor Al-Qaida pe teritoriul său.
Yemenul este baza Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), considerată de Washington drept aripa cea mai periculoasă a reţelei extremiste, care a revendicat atentatul împotriva Charlie Hebdo la 7 ianuarie.
Statele Unite au anunţat că urmăresc situaţia şi că susţin o tranziţie politică "paşnică", fără să aibă în vederea modificarea dispozitivului lor la faţa locului. Dar, în cursul serii, un oficial din cadrul Departamentului de Stat a anunţat o nouă reducere a personalului ambasadei din cauza "schimbării situaţiei privind securitatea". "Continuăm să funcţionăm normal dar cu personal redus".