5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialGiganţii demografici ai lumii îşi "omoară" fetele

Giganţii demografici ai lumii îşi „omoară” fetele

China şi India, statele mamut care adună împreună o treime din populaţia globului, au o problemă cât ele de mare: dezechilibrul între fete şi băieţi este îngrijorător. În milioane de cazuri, familiile din aceste ţări au ales şi aleg încă să avorteze fetuşii femini. Băieţii sunt preferaţi fetelor fie pentru că pot atrage o zestre bogată, fie pentru că se consideră că pot proteja mai bine familia. Aceste decizii radicale şi – trebuie menţionat! – ilegale lasă însă în urmă mii şi mii de drame.

„Soacra mă batjocorea pentru că năşteam doar fete. Mă ameninţa că fiul ei va divorţa de mine dacă nu aduc pe lume un băiat”, s-a plâns BBC-ului Kulwant, o femeie indiană din Delhi care a fost forţată de familie să facă trei avorturi pentru că testele-tip cu ultrasunete arătau că fetuşii erau de genul feminin.

Naşterea fetelor se pedepseşte

Kulwant născuse deja trei fete, ceea ce i-a atras nenumărate bătăi din partea soţului, a soacrei şi a cumnatului.

„Odată au vrut chiar să-mi dea foc. Erau furioşi pentru că nu puteam să nasc un fiu. Băieţii aduc o zestre mare”, a spus Kulwant. În cele din urmă, ea a reuşit să nască un băiat. Dar soţul său a murit la numai trei ani distanţă. „A fost blestemul fetelor pe care le-am ucis. De asta a murit aşa tânăr”, s-a căinat femeia.

Zestrea e buba

Chiar dacă India a interzis prin lege practica zestrei încă din 1961, aceasta este în continuare respectată în multe zone. Ba chiar valoarea zestrei creşte constant, afectând şi familiile sărace, şi pe cele bogate.

Aşa au ajuns milioane de femei să trăiască drame ca cea a lui Kulwant. Iar raportul băieţi – fete pentru minorii cu vârste sub 7 ani arată în prezent alarmant: 1.000 de băieţi pentru fiecare 914 fete. Asta în condiţiile în care populaţia sub 14 ani a Indiei reprezintă 30 la sută din cifra demografică a ţării – 1,2 miliarde de locuitori. Ceea ce înseamnă că dezechilibrul între sexe la categoria de vârstă de până în 14 ani depăşeşte 20 de milioane de persoane, în defavoarea genului feminin, conform statisticii ţinute de serviciul de informaţii american CIA.

Clinici ilegale

Avorturile în funcţie de gen sunt favorizate în India şi de faptul că majoritatea clinicilor care fac teste cu ultrasunete pentru gravide funcţionează în ilegalitate. Oficial sunt 40.000 de astfel de unităţi sunt răspândite în toată ţara, dar, potrivit BBC, şi mai multe fac teste în ilegalitate. Iar costurile unui astfel de test în zonele sărace sunt de câţiva dolari.

Premierul Indian Manmohan Singh condamnă uciderea fetuşilor femini şi o descrie ca pe o „ruşine naţională”, cerând o „cruciadă” pentru salvarea bebeluşilor-fete.

8 milioane de avorturi în India

Dar cel mai cunoscut activist indian pentru această problemă, George Sabu, spune, pentru BBC, că Guvernul a arătat în ultimii 40 de ani puţină hotărâre de a opri practicile genocidare. Pentru că „genocid” este termenul care se potriveşte, mai ales dacă se ia în considerare următoarea statistică, aparţinând activiştilor indieni: în ultimul deceniu, au fost avortaţi nu mai puţin de 8 milioane de fetuşi femini în India.

China: Dacă e un copil, să fie băiat

Situaţia este similară în China, unde autorităţile comuniste au impus, începând cu 1980, o politică draconică de pedepsire a familiilor care au mai mult de un copil. De aici până la avortul fetuşilor de gen feminin nu a mai fost decât un pas. „Este cel mai mare dezechilibru între sexe din lume”, a atras atenţia expertul chinez în planificare familială Gu Baochang pentru postul NBC.

În China, naşterea unui băiat este favorizată prin tradiţie. „Când ai un fiu, lasă-l să doarmă pe pat, îmbracă-l cu haine frumoase şi dă-i pietre preţioase să se joace cu ele. Când ai o fiică, culc-o pe jos, îmbrac-o în haine sărace şi dă-i se se joace cu bucăţi de cărămidă”, spune un vechi cântec chinezesc (1.000 – 700 î.H), potrivit NBC.

Astfel, mentalitatea care spune că un băiat oferă familiei continuitate şi protecţie la bătrâneţe i-a făcut pe mulţi chinezi să se asigure că singurul copil va fi băiat.

Traficul cu fete

Rezultatul s-a simţit în ultimii 30 de ani. De la un raport de 108 băieţi la fiecare 100 de fete în 1980, China a ajuns la 120 de băieţi la fiecare 100 de fete. Din cei peste 1,3 miliarde de chinezi, 18 la sută au vârste de până în 14 ani, iar diferenţa dintre băieţi şi fete pentru această categorie de vârstă este, ca şi în cazul Indiei, de circa 20 de milioane de persoane, estimează CIA Factbook.

Această situaţie a dus la cazuri de trafic cu fiinţe umane. Spre exemplu, între 2001 şi 2003, peste 40.000 de femei şi fete au fost răpite pentru bărbaţi singuri care voiau să-şi „cumpere” neveste. Iar prognozele pentru viitor nu arată că fenomenul s-ar putea diminua: în următorul deceniu, 40 de milioane de bărbaţi chinezi ar putea să rămână fără parteneră din cauza numărului mult mai mic al femeilor.

Ca o soluţie, Guvernul a lansat un program-pilot care să încurajeze familiile din provinciile sărace ale ţării să nască fete. O asemenea provincie este Fujian, unde autorităţile au pus la dispoziţie 24 de milioane de dolari pentru 500.000 de familii, urmând ca 100.000 de fete să fie scutite de taxele de studii.

Cum este în România

În România, avortul rămâne o ameninţare serioasă pentru demografia ţării, chiar dacă nu a fost identificat până acum un fenomen asemănător celor din India şi China. România liberă a scris recent că, între 1958 şi 2008, în ţară s-au înregistrat peste 22 de milioane de avorturi, mai multe decât totalul populaţiei actuale. Asta în condiţiile în care, în anul 1966, Decretul 770 scotea avorturile în afara legii. În prezent, diferenţa dintre băieţi şi fete pentru categoria de vârstă sub 14 ani este de doar 88.000 de persoane în defavoarea genului feminin, confom CIA.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Ambasadorul Marii Britanii și Irlandei de Nord în România va fi vineri la inaugurarea Hotelului de Gheață Bâlea Lac

Ambasadorul Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, ES Giles Matthew Portman, vine la inaugurarea Hotelului de Gheață Bâlea Lac în semn de...

Interdicția TikTok din Albania stârnește o dezbatere privind libertatea de exprimare

În Albania, guvernul a impus o interdicție de un an asupra aplicației TikTok, ceea ce a stârnit un val de dezbateri privind libertatea de...

ANAF va publica datornicii pentru T4 2024: Firmele cu datorii de peste 100.000 lei vor apărea în „lista rușinii”

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica, în această lună, lista cu debitorii care nu au achitat obligațiile fiscale din trimestrul patru al...
Ultima oră
Pe aceeași temă