George Soros, evreu ungur, cetățean american, a devenit acum ținta Israelului, Ungariei și a fanilor Trump, vinovat principal al tuturor revoltelor împotriva guvernelor corupte, al luptei pentru democrație și libertate. Cândva numit „cavaler al ordinului liberal“, George Soros este acum pus la stâlpul infamiei ca „incitator și sponsor al unor mișcări destabilizatoare ale guvernelor lumii“.
„The Economist“ a pus punctul pe „i“: „Principiile liberale ale lumii se află sub un atac constant din partea liderilor corupți, ce dezvoltă strategii ce încalcă drepturile democratice ale omului, iar George Soros chiar este inamicul lor numărul unu!“
Soros nu și-a făcut miliardele numai din afaceri cinstite. Marile tunuri le-a dat pe speculații bancare, care, în 1992, au dat o mare lovitură Băncii Angliei. Nu are niciun Dumnezeu când vine vorba de tunuri financiare, însă are „un crez“ al său, în Ordinul Liberal, reprezentat de popoare, care trebuie să guverneze societățile, în mod instruit.
Acest „crez“ îl finanțează, prin organizații care propagă principii democratice, prin universități și programe de dezvoltare, ce odată i-au adus denumirea de „mare filantrop“ și au determinat organizația americană USAID, de dezvoltare, să se alăture conceptelor democratice ale lui Soros.
Lideri din România, „vizați“ de Soros
George Soros a sprijinit toate reformele democratice din țările central și est-europene, scrie The Economist. Programele sponsorizate de Soros, care inițiau populații ținute sub cizmă comunistă în principii democratice, în libertăți umane, în ceea ce înseamnă mișcări de opoziție. Rapid, din cauza unor „autocrați“ locali corupți, care n-aveau nevoie ca masele populare să interfereze în afacerilor lor personale, mișcările generate de Soros au devenit „antiguvernamentale“, „incitatoare la violențe“, „destabilizatoare“.
Moscova a interzis societățile lui Soros în 2015. Belarus și Uzbekistan i-au urmat exemplul. Ungaria a vrut să-i închidă universitatea și a pornit o campanie „Stop operațiunilor lui Soros“, cu extindere și în România, la nivelul unor lideri ce se simt vizați. În timpul protestelor din România împotriva corupției la nivel guvernamental, mișcarea anti-Soros a fost vizibilă și virulentă.
Israelul, critic la adresa lui Soros
Prim-ministrul ungar Viktor Orban îl numește pe Soros „un inamic al statului“. „Să nu-l lăsăm pe Soros să fie cel care râde la urmă“ – scrie pe afișele ce împânzesc Budapesta, în cadrul campaniei anti-Soros. Ambasadorul Israelului în Ungaria a emis un comunicat în care a denunțat campania, spunând că „evocă amintiri triste și, în același timp, propagă ura și teama“, o referire la rolul Ungariei în deportarea a 500.000 de evrei în timpul războiului.
Însă, Ministerul de Externe al Israelului a publicat „o clarificare“ la scurtă vreme în care afirmă că Soros este „o țintă legitimă“. „În niciun caz comunicatul (ambasadorului- n.red.) nu a fost destinat să delegitimizeze criticile la adresa lui George Soros, care subminează continuu guvernele alese în mod democratic ale Israelului“, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Emmanuel Nahshon, adăugând o idee susținută și de premierul Benjamin Netanyahu, că Soros finanțează organizații „care defăimează statul Israel și caută să îi nege dreptul la apărare“.
De obicei, Israelul denunță rapid antisemitismul sau amenințările la adresa comunităților evreiești din întreaga lume, dar a ales în acest comunicat să se concentreze asupra amenințării pe care consideră că o reprezintă Soros pentru democrația israeliană. Printre organizațiile finanțate de Soros se numără Human Rights Watch, care este adesea critică în legătură cu ocupația israeliană a Cisiordaniei și politicilor Israelului față de palestinieni.
Ca și Ungaria, Israelul a adoptat o legislație ce urmărește să limiteze influența organizațiilor nonguvernamentale care primesc o mare parte din finanțare din străinătate.