-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialFugarul tunisian, căutat pentru atacul din Piața de Crăciun din Berlin, a...

Fugarul tunisian, căutat pentru atacul din Piața de Crăciun din Berlin, a fost sub supravegherea securității germane | GALERIE FOTO

Bărbatul tunisian, care este căutat în întreaga Europă pentru atentatul cu camionul din Piața de Crăciun din Berlin, a fost sub supravegherea securității la începutul acestui an, relatează BBC.

Anis Amri, de 24 de ani, era monitorizat pentru că era suspectat că pune la cale un jaf pentru a face rost de bani cu care să cumpere arme. Supravegherea a fost, însă, oprită din lipsă de dovezi.

Înainte de a intra în Germania, a făcut patru ani închisoare în Italia pentru incendiere.

Autoritățile germane au emis un mandat de arestare pe numele său după ce au găsit în cabina camionului ucigaș permisul său de ședere. Poliția a atenționat populația că suspectul ar putea fi înarmat și este periculos și a oferi o recompensă de 100.000 de euro pentru informații care ar duce la arestarea sa.

Potrivit unor informații, tunisianul ar putea fi rănit în urma luptei pe care a dus-o cu șoferul polonez al camionului, care a fost găsit mort în cabina mașinii.


Șoferul polonez, al cărui camion a fost folosit la masacrul din Piața de Crăciun din Berlin, era în drum spre casă, unde urma să pregătească, împreună cu soția sa, cadourile de Crăciun, în momentul în care a fost înjunghiat și împușcat. Citește aici povestea lui.


Unde locuia Anis Amri

Într-o clădire mică de două etaje, în stilul căminelor studențești, izolată în mijlocul câmpului, locuiau 16 bărbați imigranți. Reporterul BBC a bătut la ușa lor, iar tinerii irakieni și albanezi care au răspuns au susținut că nu-l cunosc prea bine pe Anis Amri, care a locuit aici pentru o scurtă perioadă.

”Am discutat între noi despre acest atac și despre faptul că acest bărbat ar avea contacte cu jihadiști din zonă. Poate chiar avea. E îngrozitor aici. Ne pare rău dar nu știm prea multe despre el.”, au spus refugiații.

Pe un perete de pe coridor este un graffiti cu o zvastică, dovadă clară a sentimentelor anti-refugiați, iar imigranții spun că a fost făcută de localnici în urmă cu două luni.

Managerul de noapte al clădirii, care a vrut să-și păstreze anonimatul, i-a spus reporterului BBC că l-a recunoscut pe Amir imediat ce a văzut poza, pentru că ”E un loc mic aici. Îi cunosc pe toți cei care stau aici.” El a mai precizat că tunisianul a dispărut după ce a locuit în clădire o perioadă foarte scurtă de timp.

Reporterul a mai aflat de la refugiați că poliția a încercat să percheziționeze mai devreme clădirea, dar a fost nevoită să renunțe pentru că era o greșeală în mandat. Până la ora redactării acestui articol, oamenii legii nu au revenit.


12 persoane au murit şi alte 48 au fost rănite, luni seara, după ce un camion a intrat într-un târg de Crăciun la Berlin lovind numeroși vizitatori. Vezi aici filmul evenimentelor.


Tunisianul a folosit șase nume

Surse judiciare germane spun că suspectul, care se pare că a intrat în țară anul trecut, a fost monitorizat în Berlin din martie până în septembrie, sub suspiciunea de a plănui un jaf pentru a face rost de bani cu care să cumpere arme pe care să le folosească în atac.

Din dosarul urmăririi sale reiese și că Amri recruta colaboratori pentru ”un atac cu motivare islamistă” și încerca să obțină arme automate de mare calibru prin intermediul unor contacte din Franța, scrie The Guardian.

Supravegherea a fost ridicată după ce nu s-a descoperit nimic mai mult decât că a cumpărat droguri într-un parc din Berlin și s-a bătut într-un bar, după care a dispărut din zonele pe care le frecventa.

Unele publicații susțin că Amri a reușit să dispară de pe radarul autorităților din cauza unei lipse de comunicare sau a unei comunicări insuficiente între autoritățile din Berlin și cele din Westphalia de Nord.

Dar în noiembrie, Anis Amri a atras din nou atenția poliției anti-tero, pentru că se învârtea în cercul unui predicator islamist, Ahmad Abdelazziz A, cunoscut ca Abu Walaa, care a și fost arestat. Autoritățile cred că tunisianul avea legături și cu o rețea de recrutare ISIS care opera în Germania, relatează CNN.

Într-un document al poliției, apar enumerate șase nume folosite de Anis Amri, născut la 22 decembrie 1992, care a încercat să se dea, uneori, egiptean sau libanez.

În iunie, suspectul urma să fie deportat, dar documentele din Tunisia au întârziat.

În august, Anis Amri a fost arestat în sudul Germaniei, pentru că folosea acte false. El a spus atunci că e în drum spre Italia, iar un judecător a dispus eliberarea sa.

Un trecut violent

Un frate al suspectului, aflat în Tunisia, a declarat pentru France Presse, că nu i-a venit să creadă când i-a văzut fața lui Amri în presă.

”Sunt șocat și nu pot crede că a comis această crimă. Dar dacă este vinovat, atunci merită orice pedeapsă.”

Tatăl lui Anis Amri, ca și o sursă din securitatea locală, au declarat pentru un post de radio tunisian că după ce a plecat din Tunisia, în urmă cu șapte ani, tânărul a făcut patru ani de închisoare în Italia după ce a declanșat un incendiu la o școală.

Are și o condamnare la șapte ani de închisoare în Tunisia, care i-a fost dată în lipsă, pentru jaf cu violență.

Tatăl său spune că nu a ținut legătura cu Amri, dar crede că el a mai vorbit din când în când cu cei trei frați ai săi. Familia este acum interogată de autoritățile tunisiene.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă