Fostul premier britanic Tony Blair a precizat, sâmbătă, că liderii Uniunii Europene sunt dispuși să schimbe regulile blocului comunitar privind libertatea de mișcare pentru lucrători, ceea ce ar crea o oportunitate pentru Marea Britanie să evite un „Brexit dur'', informează Reuters, potrivit Agerpres.
Tony Blair a mai precizat că alegerea președintelui francez Emmanuel Macron a pus pe masa discuțiilor reforma UE, ceea ce înseamnă că Marea Britanie și blocul comunitar s-ar putea „întâlni la mijloc" în găsirea unui acord care să mențină Londra în interiorul celei mai mari zone comerciale din lume.
„Liderii europeni — bineînțeles, din discuțiile mele — sunt dispuși să ia în considerare schimbări pentru a se pune în acord cu Marea Britanie, inclusiv în privința libertății de mișcare. Opoziția la libertatea de mișcare a persoanelor, odată depășită, e mult mai nuanțată. Francezii și germanii împărtășesc unele dintre îngrijorările britanicilor, în special în privința imigrației, și ar face un compromis în legătură cu libertatea de mișcare", a subliniat fostul premier laburist, într-un articol publicat de Institute for Global Change.
Blair a deplâns faptul că atât Partidul Conservator al premierului Theresa May, cât și Partidul Laburist de opoziție și-au setat pozițiile pe ieșirea din piața unică, fără a explora alternative. „Date fiind miza și ceea ce descoperim zilnic despre costurile Brexit-ului, cum poate fi corect să se elimine deliberat din discuție opțiunea unui compromis între Marea Britanie și UE, astfel încât Marea Britanie să rămână în cadrul unei Europe reformate?", a spus el.
Comentariile lui Blair sunt în contradicție cu poziția de negociere a UE, care subliniază că nu se pot alege beneficiile apartenenței la piața unică a Uniunii Europene, fără să se accepte libertatea de mișcare a lucrătorilor din UE.
Tony Blair a fost prim-ministru timp de zece ani, încheindu-și mandatele în 2007. El și-a dorit să ducă Marea Britanie în zona euro și era de părere că Londra ar trebui să fie unul din liderii din UE, nu să se retragă din blocul comunitar.