8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAngela Merkel: Brexitul şi alegerile din Franţa mi-au schimbat perspectiva despre UE....

Angela Merkel: Brexitul şi alegerile din Franţa mi-au schimbat perspectiva despre UE. Am înțeles merită să luptăm pentru Europa

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, sâmbătă, că decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană și alegerea lui Emmanuel Macron ca președinte al Franței i-au schimbat modul în care privește blocul comunitar, astfel că merită să lupte pentru o Europă mai puternică, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, comentariile lui Merkel, care au fost incluse într-un discurs susținut la Zingst, stațiune la Marea Baltică, cu două luni înaintea alegerilor federale, subliniază hotărârea acesteia de a adânci integrarea europeană, în cazul în care va câștiga un al patrulea mandat de cancelar.

Apreciind că apartenența la Uniunea Europeană este unul dintre cele mai importante puncte forte ale Germaniei, Merkel a declarat că decizia de anul trecut privind Brexit-ul și alegerile din Franța și Olanda, în care partide proeuropene au învins candidați populiști, i-au schimbat perspectiva.

„Pentru mulți oameni, și mă includ printre ei, ceva s-a schimbat când au văzut că britanicii vor să plece, când eram îngrijorați de rezultatul alegerilor din Franța și din Olanda", a declarat cancelarul German.

Angela Merkel a recunoscut că Uniunea Europeană este departe de a fi perfectă și că, uneori, Bruxelles-ul este prea birocratic.

„Dar am înțeles în ultimele câteva luni că Europa înseamnă mai mult decât birocrație și reglementare economică, și că Europa și viața împreună în Uniunea Europeană au de-a face cu războiul și pacea, că deceniile de pace după cel de-al Doilea Război Mondial ar fi fost de neimaginat fără Uniunea Europeană", a mai precizat ea, subliniind că, în trecut, mulți oameni au luat UE și avantajele sale, precum libertatea de circulație, libertatea de exprimare și libertatea religioasă, ca și cum ar fi de la sine înțelese.

„Nu există așa ceva în multe locuri din lume. Și tocmai de aceea merită să luptăm pentru această Europă. De aceea, pe unul dintre afișele noastre electorale scrie: Dacă Europa este mai puternică, Germania va fi mai puternică. Cele două au legătură", a mai spus ea.

Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă