Fondul Monetar Internaţional (FMI) a criticat marţi seara acordul privind un nou plan de salvare oferit Greciei de liderii zonei euro, apreciind că datoria publică a statului grec a devenit nesustenabilă şi că Atena are nevoie de reducerea datoriilor, relatează Mediafax.
Evaluarea FMI intervine în contextul în care Parlamentul de la Atena trebuie să voteze miercuri patru legi prevăzute de acordul încheiat luni la Bruxelles. Studiul FMI pune sub semnul întrebării validitatea reformelor cerute de liderii zonei euro şi aprobă reducerea datoriilor cerută de opinia publică din Grecia.
Potrivit BBC, studiul publicat de FMI va complica misiunea premiereului grec Alexis Tsipras, care trebuie să convingă parlamentarii, inclusiv pe cei din partidul său, Syriza, să voteze aceste legi. De altfel, Tsipras a declarat marţi că nu crede în planul de salvare propus, dar este dispus să îl implementeze pentru „a evita dezastrul pentru ţară” şi colapsul băncilor.
Prevederile care urmează să fie votate miercuri sunt o precondiţie pusă de creditori pentru începerea discuţiilor pentru un nou program de împrumut în valoare de până la 86 de miliarde de euro.
Studiul FMI afirmă că statele europene ar trebui să ofere Greciei o perioadă de graţie de 30 de ani pentru achitarea datoriei sale europene, inclusiv a noilor împrumuturi, relatează Reuters în pagina electronică. În caz contrar, europenii trebuie să facă transferuri anuale către bugetul grec sau să accepte reduceri dramatice ale împrumuturilor existente.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.