10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFinancial Times: Actuala situaţie în domeniul securităţii cibernetice începe să pară destul...

Financial Times: Actuala situaţie în domeniul securităţii cibernetice începe să pară destul de gravă. Guvernele şi companiile trebuie să asigure siguranţa cetăţenilor

 

Guvernele statelor şi companiile ar trebui să intensifice măsurile de protecţie, astfel încât să facă față unor eventuale noi atacuri cibernetice, similare celor care au avut loc, în ultimele zile, în zeci de țări,  comentează cotidianul Financial Times, citat de Mediafax.

„Virusul informatic WannaCry s-a diferenţiat de atacuri precedente prin viteza de răspândire şi prin modul în care computerele au fost blocate până când proprietarii acceptă să plătească răscumpărarea pentru deblocare. Este vorba de un semnal de alarmă în contextul în care eforturile pentru menţinerea siguranţei cibernetice erau deja dificile. Atacul cibernetic este urmarea dezvăluirii de către hackeri, la începutul acestui an, a unor tehnologii informatice ofensive construite de Agenţia SUA pentru Siguranţă Naţională (NSA). Potrivit experţilor, unul dintre aceste instrumente a furnizat planul pentru recenta serie de atacuri. Dacă acest lucru se confirmă, va fi o pată neagră pentru reputaţia serviciilor de securitate. Ar fi nerealist să ne aşteptăm ca servicii de genul NSA să renunţe la strategiile ofensive cibernetice, mai ales când adversarii probabil deţin şi ei armament digital de acest tip. Dar este necesară o dezbatere publică despre utilitatea acestor mijloace ofensive, despre modul în care sunt protejate şi despre riscurile folosirii. În prezent, nu doar că nu se ştie ce softuri există şi cum sunt securizate, dar nu există informaţii publice dacă sunt utilizate şi în ce mod", comentează Financial Times, într-un articol intitulat „Atacul cibernetic cu virusul WannaCry reprezintă un semnal de alarmă; guvernele şi companiile trebuie să suplimenteze investiţiile pentru a menţine siguranţa cetăţenilor".

Sursa citată mai precizează că instituțiile publice și private trebuie să depună eforturi pentru a menține siguranța cetățenilor.

„Actuala situaţie în domeniul securităţii cibernetice începe să pară destul de gravă şi necesită o reacţie pe măsură. Guvernele şi companiile trebuie să investească timp şi bani pentru a menţine siguranţa cetăţenilor. Chiar dacă a avut efecte serioase, virusul informatic WannaCry nu a fost cel mai grav posibil. Ar fi putut fi utilizat pentru ştergerea datelor din calculatoarele infectate. Efectele au fost însă costisitoare. Data viitoare, s-ar putea să nu fim la fel de norocoşi", mai notează sursa citată.

Vineri, un atac informatic „la nivel global" și calificat ca „incident major" de către Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a blocat calculatoarele a numeroase spitale din această țară, un atac similar înregistrând și mari companii spaniole, printre care Telefonica, a transmis AFP. Acest virus criptează datele existente pe un computer, cu scopul de a cere proprietarului o răscumpărare în schimbul unei chei de deblocare.

Atacul ar fi unul„la nivel global" și ar atinge organizații din Australia, Belgia, Franța, Germania, Italia și Mexic, au indicat analiști de la Forcepoint Security Labs, într-un comunicat, precizând că este vorba de o „campanie majoră de e-mailuri răuvoitoare".

 

Ransomware este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, în schimbul recuperării controlului asupra dispozitivului sau a fișierelor afectate.

Cele mai citite

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Românii Investesc Record în Titlurile de Stat: O Premieră în Guvernarea PSD

Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, investițiile fără precedent devin motorul dezvoltării țării, iar economia României se clasează constant printre cele mai dinamice din Uniunea...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă