Congresul urmează să îl proclame Rege al Spaniei pe Felipe al VI-lea, pe 16 iunie, într-o sesiune solemnă ce va reuni ambele camere. În aproape 40 de ani de monarhie parlamentară, Spania nu a adoptat nici o lege care să reglementeze procedura de succesiune la coroana. Prin urmare, Guvernul trebuie să pregătească acum o normă, care era deja în proiect, ce va fi adoptată în regim de urgență. Aceasta va stabili pașii ce trebuie urmați pentru accederea la tron a Prințului Felipe, anunță cotidianul iberic, El Pais.
Abdicarea îl lasă pe Rege într-o situație juridică care nu este reglementată.
Citând surse din interiorul Casei Regale a Spaniei, El Pais susține că monarhul își pierde inviolabilitatea de care se bucură în calitate de Rege în aceeași zi în care semnează abdicarea.
Însă, schimbările nu se opresc aici. În ziua în care Prințul Felipe este proclamat monarh, surorile sale, infantele Cristina și Elena, nu mai aparțin familiei regale, care se va reduce la șase persoane: noul rege și soția sa, Letizia Ortiz, cele două fiice ale cuplului regal, actualul rege, Juan Carlos, și soția acestuia, Sofia de Grecia.
Cele două infante, Elena și Cristina, vor avea același statut ca și mătușile lor, surorile lui Juan Carlos, și nu vor reprezenta oficial statul, neavând o agenda oficială. De altfel, infanta Cristina a părăsit scena publică după ce soțul său, Iñaki Urdangarin, a fost pus sub acuzare în dosarul Noos, în decembrie 2011.