9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialComisia Europeană cere autorităților române explicații privind modificările propuse Legilor Justiției

Comisia Europeană cere autorităților române explicații privind modificările propuse Legilor Justiției

Comisia Europeană a solicitat autorităților române proiectele privind modificările Legilor Justiției propuse de guvernarea PSD, prezentate de ministrul Tudorel Toader, într-o conferinţă de presă. Într-un răspuns adresat HotNews, Executivul European mai subliniază necesitatea că progresele României în lupta anticorupţie să fie ireversibile. 

”Comisia a văzut ştirile din presă. Solicităm autorităţilor române proiectele de legi şi explicaţii suplimentare. Apoi vom studia cu atenţie.Între timp, vrem să vedem că autorităţile române au urmat recomandarea noastră din raportul din ianuarie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie . Ireversibilitatea progreselor realizate de România în lupta împotriva corupţiei, din ultimii zece ani, este esenţială pentru Comisie. Comisia este pregătită să coopereze cu România în ceea ce priveşte obiectivele MCV” – a declarat, la solicitarea HotNews, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. 

Ministrul român al Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, într-o conferinţă de presă, miercuri, o serie de modificări la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, care ar urmă să ajungă în Guvern şi apoi la Parlament că proiecte de lege. 

CITEȘTE ȘI: Guvernul PSD visează la Justiția de pe vremea Rodicăi Stănoiu. Lista celor mai controversate propuneri lansată de Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va modifica legile Justiţiei astfel încât preşedintele României să nu mai aibă dreptul de a numi conducerea Parchetului General şi pe cea a DNA, iar Inspecţia Judiciară să treacă sub controlul ministerului său.

Nu sunt singurele modificări controversate, preşedintele Klaus Iohannis afirmând că acesta este un atac împotriva statului de drept. Şi Parchetul General, condus de Augustin Lazăr a reacţionat dur la planurile guvernării PSD. 

VEZI ȘI: Tudorel Toader și-a luat liber la doar o zi după scandalul privind propunerile de modificare a Legilor Justiției. Explicația ministrului Toader

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă