15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialEmmanuel Macron: "Iranul ar putea deveni o nouă Coree de Nord"

Emmanuel Macron: “Iranul ar putea deveni o nouă Coree de Nord”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, este de părere că Iranul ar putea deveni o nouă Coree de Nord. Motivul? Posibilitatea ca Statele Unite să nu ajungă la un acord cu țara arabă în ceea ce privește dezvoltarea armelor nucelare.

Iranul va deveni "o nouă Coree de Nord" dacă SUA vor face să eşueze acordul nuclear semnat cu Teheranul în 2015, a atenţionat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu publicat joi în săptămânalul american Time, informează AFP.

În interviu, Emmanuel Macron povesteşte că a încercat să-l convingă în octombrie pe preşedintele american Donald Trump să continue susţinerea acordului nuclear. "I-am spus: Ce altă opţiune aveţi? Ce propuneţi? Dacă doriţi să rupeţi toate relaţiile cu Iranul privind activităţile sale nucleare, veţi crea o nouă Coree de Nord. Ce altă opţiune aveţi? Să intraţi în război, să atacaţi Iranul? Ar fi o nebunie", spune Macron.

Fără a-l denunţa în mod oficial, Donald Trump a refuzat la 13 octombrie să "certifice" textul negociat timp de doi ani şi încheiat între Teheran şi grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania), acord menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arme nucleare.

Acum mingea e în terenul Congresului, chemat să înăsprească textul de către preşedintele american, ce ameninţă cu o retragere totală a SUA din acest acord dacă cererile sale nu vor fi satisfăcute.

"Am trăit deja aceasta în cazul Coreii de Nord. Şi dintr-odată ne vom trezi în zece sau 12 ani fără niciun control, dar cu armă nucleară în Iran", a atenţionat Macron.

Preşedintele francez estimează de asemenea că Donald Trump nu are un "plan B" după ce a anunţat în iunie retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, semnat în 2015 de 195 de ţări, în lipsa unei renegocieri menite să facă termenii acordului mai favorabili pentru Washington.

Cele mai citite

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

VIDEO REZUMAT. Emoții pentru moldoveni. Lupta la retrogradare, din ce în ce mai “tăioasă”

Într-o confruntare tensionată din cadrul etapei cu numărul șase din play-out-ul Superligii Românești, echipa Universitatea Cluj a reușit să obțină o victorie prețioasă cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă