4.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialElitele lumii, în alertă

Elitele lumii, în alertă

Reprezentanți de vârf ai economiei şi politicii mondiale s-au reunit la Davos, Elveţia, pentru Forumul Economic Mondial (WEF), care a demarat miercuri şi va dura până sâmbătă. Participă peste 2.500 de personalităţi politice, economice, culturale şi reprezentanţi ai societăţii civile în contextul profundelor dificultăţi cu care se confruntă planeta noastră. Membrii Consiliului federal elvetic s-au deplasat în capitala cantonului Grisons şi preşedintele Confederaţiei, Simonetta Sommaruga, a deschis reuniunea aseară, alături de fondatorul WEF, Klaus Schwab.

Anul 2015 a început cu turbulenţe – terorism în Franţa, ameninţarea unei victorii a extremei stânga la alegerile din Grecia, un conflict care persistă în Ucraina, prăbuşirea preţului petrolului, pericolul jihadiştilor Statului Islamic şi ai Al Qaeda. Toate aceste dezbateri sunt pe agenda Forumului de la Davos, deşi este vorba despre o reuniune unde nu sunt luate decizii. A fost o vreme când WEF era folosit pentru întrunirea puternicilor lumii în economie şi politică în staţiunea elveţiană, începând anul cu diverse dezbateri, iar în timpul liber, mergând la schi. Înfiinţat în 1971 de profesorul de economie din Geneva Klaus Schwab, cu sprijinul lui François Raymond Barre, Forumul Economic Mondial are sediul în apropiere de Geneva, la Cologny, şi reuniunea sa anuală are loc la Davos.

Cea mai înaltă instanţă a Forumului este Consiliul fundaţiei, care cuprinde 26 de membri, printre care Carlos Ghosn, şeful Renault, sau Christine Lagarde, directorul FMI, şi este finanţat de o mie de multinaţionale şi de mari grupuri economice, majoritatea afişând o cifră de afaceri de peste cinci miliarde dolari. Obiectivul Forumului este ambiţios – „Ameliorarea stării lumii” – şi din acest motiv reuneşte elita mondială a oamenilor de afaceri, responsabili politici, cercetători. În acest an sunt peste 2.500 de personalități care vor avea întâlniri mai mult sau mai puţin informale, departe de agitaţiile marilor capitale şi ale antimondialişti, care nu apreciază aceste reuniuni considerate foarte liberale. Printre cei prezenţi la Davos 2015 îi găsim pe François Hollande, Angela Merkel, premierul chinez, şefii General Motors şi  Google. Forumul nu este un loc de decizii, dar toate întrevederile directe pot duce la avansarea lucrurilor în plan economic şi politic. Forumul permite luarea pulsului economiei – preţul petrolului, turbulenţe monetare, inegalităţi sociale – dar şi cunoaşterea tensiunilor din lumea actuală – războaie, terorism internaţional. Pentru că la Davos nu se discută doar economie, în trecut în această staţiune montană au avut loc întâlniri politice foarte sensibile. În 1994, palestinianul Yaser Arafat a strâns mâna israelianului Shimon Peres. Doi ani mai înainte, în 1992, a avut loc o altă strângere de mână spectaculară – între Nelson Mandela şi preşedintele sud-african Frederick De Klerk.

Securitatea participanţilor este asigurată de 3.000 de militari ai armatei elveţiene, lunetişti şi un număr secret de poliţişti.

Context diferit

Klaus Schwab a deschis lucrările subliniind că este un context diferit, în care prevalează un semnal de alarmă. Conflictele geopolitice zguduie politicul şi economia, iar după atentatele de la Paris în prim planul preocupărilor şi al dezbaterilor participanţilor la Forumul de la Davos a intrat  ameninţarea grupărilor teroriste islamiste. Urmează conflictul nerezolvat din  estul Ucrainei, care planează asupra viitorului relaţiilor dintre Occident şi Rusia. Imediat după încheierea Forumului, urmează alegerile din Grecia şi previzibila victorie a Syriza şi a liderului ei, Alexis Tsipras, și se prefigurează o revenire a crizei zonei euro cu o nouă dezbatere privind datoria statului elen. Agitaţia domină şi politicile monetare ale băncilor centrale. După ce Elveţia, săptămâna trecută, a produs furtună la burse reninţând la plafonul francului elveţian, joi BCE va prezenta un program de achiziţie a obligaţiunilor guvernamentale. Euro, deja încercat de politica BCE în ultimele luni, este împins în jos, va continua să scadă. Americanii privesc totul cu prudenţă, creşterea dolarului nefiind chiar în interesul lor. Iar unele persoane vorbesc deja că un război al monedelor este din ce în ce mai aproape. 

Cele mai citite

Till Lindemann aduce turneul „Meine Welt” și în România

Till Lindemann, cunoscut pentru vocea sa inconfundabilă și pentru show-urile sale deosebite, va aduce turneul „Meine Welt” în România pe 4 decembrie 2025. https://www.youtube.com/watch?v=GbfeH6Q8PzY Till Lindemann aduce...

Record de produse contrafăcute, confiscate de oficialii vamali europeni

China rămâne principalul furnizor de produse contrafăcute Oficialii vamali europeni au confiscat un număr de record de produse contrafăcute în 2023, potrivit unui raport recent...

Ajutor extins pentru companii: schema de minimis pentru formarea angajaților, prelungită

Firmele pot accesa schema de minimis pentru pregătirea profesională, până pe 30 iunie 2025 Ministerul Finanțelor a publicat recent în Monitorul Oficial un ordin pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă