Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, s-a consultat joi pentru a doua oară în decurs de câteva zile cu Henry Kissinger, unul din cei mai cunoscuți diplomați americani ai secolului trecut, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Kissinger, evreu din Germania emigrat în SUA în 1938, a fost secretar de stat, consilier pentru securitate națională al președinților Richard Nixon și Gerald Ford și a ghidat politica externă americană în timpul războiului rece cu Uniunea Sovietică. A promovat apropierea Statelor Unite de China la începutul deceniului 1970, iar pentru acordurile de pace de la Paris, care au pus capăt intervenției militare americane în Vietnam, a primit în 1973 premiul Nobel pentru pace. Mai controversate au fost contribuțiile sale la lovitura de stat din Chile, din 1973, și la bombardamentele asupra Cambodgiei, în timpul războiului din Vietnam.
Acum în vârstă de 93 de ani, Kissinger și-a exprimat în timpul campaniei electorale preferința pentru candidata democrată la președinție, Hillary Clinton, care după părerea sa, exprimată într-un interviu pentru revista „The Atlantic”, ar fi promovat un „model tradițional, deschis spre exterior și internaționalist” al Americii.
Cu toate că nu a fost favoritul fostului diplomat, Trump a declarat că îl „respectă enorm pe dr. Kissinger” și că a fost mișcat de disponibilitatea acestuia de a-i prezenta opiniile sale.
Potrivit agenției France Presse, care observă lipsa de experiență a lui Donald Trump în politica externă, viitorul președinte înclină spre izolaționism, spre deosebire de adversara sa din campanie, Hillary Clinton, care ar fi dus o politică mai intervenționistă.