Președintele Donald Trump a ordonat o revizuire a programului antitero al CIA ce ar putea duce la reluarea metodelor brutale de anchetare în „închisori secrete“ sau „black site“ situate în țări aliate cu SUA.
Astfel de „black site“, conform unui raport al Uniunii Europene, s-au aflat în Polonia, România, Lituania, Thailanda, Cuba, Irak și Afganistan.
Simularea înecului „funcționează garantat“
Surse oficiale au declarat că Trump va semna un ordin executiv în următoarele zile, după ce a ordonat o revizuire a programului CIA de interogare a suspecților de terorism, program ce se desfășura în alte țări decât SUA. Conform proiectului ordinului executiv ce urmează a fi semnat, este posibilă revenirea la vechile practici CIA de deținere și interogare a suspecților de terorism.
„Închisorile secrete“ ale CIA au apărut în urma unui ordin al președintelui George W. Bush, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Scandalul stârnit în Parlamentul European de acest program l-au determinat pe președintele Barack Obama să ordone, în 2009, închiderea centrelor de detenție externe, unde se practica tortura. În ciuda tuturor criticilor, nu numai din partea democraților,
Donald Trump este hotărât să nu arate compasiune în lupta împotriva teroriștilor. Părerea sa a declarat-o de nenumărate ori. „Când ISIS face lucruri de care n-a mai auzit nimeni din Evul Mediu până acum, să nu susțin simularea înecului? În ceea ce mă privește, sunt convins că trebuie să răspundem la foc cu foc“, susține Trump. Mai mult decât atât, Trump s-a întâlnit recent cu înalți oficiali din sfera informațiilor, care au fost implicați în acest program, iar aceștia i-au dat asigurări că tortura funcționează „garantat“.
Îl lasă pe Mattis să decidă
Totuși, Trump a ordonat specialiștilor să-i întocmească un raport cu riscurile și cu avantajele vechiului program CIA și a precizat că decizia finală privind aplicarea torturii în cazul suspecților de terorism va fi a ministrului Apărării, James Mattis, și a directorului Agenției Centrale de Informații, Mike Pompeo. „Dacă ei nu vor, bine. Dacă ei vor, voi acționa în acest sens“, a declarat Trump. După declarațiile anterioare, James Mattis nu ar fi de părere că tortura dă rezultate. Însă, Pompeo a susținut întotdeauna tehnicile brutale de interogare.
Practici controversate
Practicile brutale de interogare a suspecților de terorism au încordat relațiile SUA cu Uniunea Europeană și cu state din Orientul Mijlociu. Tehnicile folosite, ca simularea înecului, privarea de somn, abuzul fizic, inclusiv sexual, și degradarea psihică, sunt contestate de mari experți în domeniu, însă CIA susține că a avut rezultate spectaculoase, imposibile dacă s-ar fi aplicat drepturile omului. Teroriști care negau inițial orice apartenență la organizații extremiste, au recunoscut și au dezvăluit planuri de atacuri, ce au putut fi astfel prevenite.
„Președintele poate semna orice decret dorește, dar legea e lege“, a subliniat, într-un comunicat, senatorul republican John McCain. „Nu readucem tortura în SUA.“ John McCain, care a fost supus torturii când a fost prizonier în Vietnam.