2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialDoi suspecţi de terorism torturaţi de CIA în Polonia primesc despăgubiri din...

Doi suspecţi de terorism torturaţi de CIA în Polonia primesc despăgubiri din partea statului polonez

Polonia e obligată să plătească un sfert de milion de dolari celor doi suspecţi de terorism torturaţi de CIA într-o locaţie secretă din această ţară, relatează AP, preluată de Mediafax.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat termen guvernului de la Varşovia să plătească despăgubirile până sâmbătă.

Polonia e singura ţară din lume condamnată pentru programul de arestări al CIA

Polonia este singura ţară din lume condamnată pentru programul secret de arestări şi extrădări extrajudiciare pe care Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) l-a operat în timpul lui George W. Bush în mai multe ţări din lume după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Niciuna dintre celelalte ţări suspectate că au participat la program – Pakistanul, Thailanda, Lituania şi România – nu au fost trase la răspundere.

Sentinţa CEDO, care obligă Polonia să plătească despăgubiri, a produs indignarea multor polonezi, care se consideră pedepsiţi pentru infracţiuni comise de americani, relatează AP.

Ministerul polonez de Externe a anunţat vineri că lucra la efectuarea plăţilor.

Witold Waszczykowski, un parlamentar din cadrul opoziţiei poloneze, consideră pedeapsa nedreapră, argumentând că suspecţii s-au aflat exclusiv în custodia oficialilor americani cât au stat în Polonia, în 2002 şi 2003, şi niciodată sub autoritatea poloneză.

"Eu cred că nu ar trebui să plătim, (că) nu trebuie să respectăm această decizie" a CEDO, a declarat Waszczykowski. "Nu este un caz între noi şi ei (suspecţi), (ci) este între ei şi Guvernul Statelor Unite", a apreciat el.

CEDO a stabilit că Polonia a încălcat drepturile suspecţilor Abu Zubaydah şi Abd al-Rahim al-Nashiri prin faptul că a permis CIA să-i încarcereze şi că nu a oprit "torturarea şi (supunerea) la tratamente inumane şi degradante" a celor doi.

CEDO a dispus ca Varşovia să-i plătească 130.000 de euro palestinianului Zubaydah şi 100.000 de euro sauditului al-Nashiri, acuzat că a orchestrat atacul asupra USS Cole, în 2000, soldat cu moartea a 17 marinari americani.

Polonia a făcut apel împotriva hotărârii, dar a pierdut. Ministrul de Externe Grzegorz Schetyna declara, la vremea respectivă, că Polonia "va respecta această hotărâre, deoarece suntem o ţară care respectă legea".

Cei doi suspecţi sunt deţinuţi la Guantanamo

Cei doi suspecţi sunt la ora actuală deţinuţi de SUA în închisoarea militară de la Guantanamo.

Decizia ca Polonia să le plătească despăgubiri a produs nemulţumire în America. Tatăl unuia dintre marinarii ucişi pe USS Cole, Jesse Nieto, a declarat că este nedrept ca un om suspectat de uciderea fiului său, Marc, şi celorlalţi 16 marinari, să primească bani.

El este nemulţumit şi de faptul că CEDO exercită presiuni asupra Statelor Unite să nu-l execute.

Avocaţii celor doi suspecţi au subliniat că niciunul dintre ei nu a fost găsit vinovat, că au fost torturaţi şi că drepturile le sunt încălcate în continuare, în închisoarea de la Guantanamo.

Al-Nashiri urmează să fie judecat de către o comisie militară şi riscă pedeapsa capitală.

Abu Zubaydah a fost supus în mai multe rânduri simulări înecului, a fost ameninţat cu moartea, a fost îmbăiat în gheaţă şi privat de somn, potrivit unui raport publicat anul trecut de Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului american. El se află în custodie din 2002, fără ca împotriva sa să fi fost formulate acuzaţii.

"Acest program secret de extrădări extrajudiciare a fost înfiinţat de către CIA, dar nu ar fi putut să aibă loc fără colaborarea unor state ca Polonia", declară Amrit Singh, un avocat din cadrul Open Society Justice Initiative, care l-a reprezentat pe al-Nashiri la CEDO. "Dacă state ca Polonia ar fi spus nu, nu s-ar fi aplicat tortura", subliniază el.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...

Electromontaj electrizează Europa: Proiect de 1,75 miliarde de euro în Olanda

Contractul vizează construirea a 400 km de linii de înaltă tensiune și modernizarea altor 600 km, alături de alte trei companii internaționale Compania românească Electromontaj...

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă