3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum a reacționat UE, după demiterea Guvernului de la Chișinău

Cum a reacționat UE, după demiterea Guvernului de la Chișinău

Uniunea Europeană urmărește cu atenție evoluția situației politice din Republica Moldova, după ce parlamentul de la Chișinău a demis joi, se arată într-o declarație a biroului de presă al Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, relatează Agerpres. 

Pe această cale, Bruxellesul trimite un apel Chișinăului să formeze cât mai rapid un executiv ”nou și stabil”, în condițiile în care Republica Moldova traversează o perioadă ”dificilă” pe toate planurile: economic, politic, social.

Citește și: ANALIZĂ. Ce rol joacă Guvernul de la București în criza din Moldova?

Mai mult, UE îndeamnă la dialog toate forțele politice și sociale interesate, pentru a evita adâncirea conflictului, dar și pentru a lansa reforme structurale ce ar putea reface unitatea la nivel de clasă politică și societate.

Noul guvern va trebui să lupte cu corupția, să rezolve criza bancară și, în același timp, să negocieze un acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI), ”crucial pentru garantarea stabilității macroeconomice” a republicii, se mai arată în declarația de presă a biroului coordonatoarei politicii externe europene, Federica Mogherini.

Guvernul de la Chișinău a fost demis joi printr-o moțiune de cenzură inițiată de opoziția parlamentară, Partidul Socialist și Partidul Comunist, dar care a fost votată și de democrații din alianța de guvernare (Alianța pentru Integrare Europeană—3). 

Citește și: Republica Moldova: Guvernul Streleț a fost DEMIS. Ce urmează

Guvernul premierului Valeriu Streleț este al treilea demis în acest an, după cele ale lui Iurie Leancă și Chiril Gaburici.

Conform procedurii, după demisia oficială a guvernului, președintele Nicolae Timofti urmează să inițieze consultări cu grupurile parlamentare pentru identificarea unui candidat la funcția de premier. Acesta va dispune de 15 zile ca să-și creeze echipa guvernamentală și să stabilească programul de guvernare.

Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă