Decizia de interzicere a vălului integral în Franța este legitimă, a decis marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a respins astfel sesizarea unei femei franceze adeptă a portului de niqab și burqa, transmite AFP, preluată de Agerpres.
CEDO a subliniat că "menținerea condițiilor 'trăitului împreună' este un obiectiv legitim" al autorităților franceze, care dispun în acest sens de o "amplă marjă de apreciere" și că, prin urmare, legea votată la sfârșitul lui 2010 în Franța nu este contrară Convenției Europene a Drepturilor Omului. Tânăra femeie, care nu și-a divulgat numele, a sesizat CEDO în legătură cu această lege, care stipulează că "nimeni nu poate, în spațiul public, să poarte o ținută menită a-i ascunde privirea", sub amenințarea unei amenzi de 150 de euro.
Cabinetul de avocați din Birmingham (Marea Britanie) care a apărat interesele femeii a invocat nu mai puțin de șase articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului în acest caz: interzicerea tratamentelor inumane sau degradante, dreptul la respectarea vieții private și de familie, libertatea de gândire, de conștiință și religioasă, libertatea de exprimare și interzicerea discriminării.
Guvernul francez a cerut la rândul său respingerea acestei solicitări. Reprezentanții săi au subliniat că legea franceză nu vizează în mod specific portul vălului integral, ci ascunderea feței prin orice mijloc în spațiul public, inclusiv printr-o cagulă sau o cască de motociclist.