Grecia a infirmă informațiile potrivit cărora va lansa procedura de default în cazul în care nu va ajunge la o înţelegere cu creditorii externi pentru plata datoriilor, potrivit Mediafax.
Negocierile dintre Grecia şi troica creditorilor, respectiv UE, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, se află în stadiu avansat, iar statul elen nu ia în calcul iniţierea procedurilor pentru intrarea în incapacitate de plată, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului de la Atena, relatează BBC News.
În mai, Grecia trebuie să ramburseze către FMI datorii de aproximativ 970 milioane de euro.
Citește și: Grecia: Acordurile de asistență financiară, analizate în Parlament
Guvernul elen a semnat în 2010 un acord de 110 miliarde de euro cu UE, BCE şi FMI pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, înţelegere suplimentată un an mai târziu cu un program financiar în valoare de 130 miliarde de euro. Cel de-al doilea pachet extern a inclus cea mai mare restructurare de datorii de stat din istorie, creditorii privaţi ai Greciei ştergând 100 miliarde euro din creanţe.
Grecia mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar încheiat în 2010, însă creditorii ţării au condiţionat acordarea tranşei de adoptarea unor reforme de austeritate.
Citește și: Germania respinge cererea Greciei de extindere a asistenţei financiare
Săptămâna trecută, creditorii au dat termen guvernului de la Atena să prezinte în şase zile lucrătoare o listă detaliată cu reformele necesare pentru susţinerea economică şi financiară, pentru ca miniştrii de Finanţe din zona euro să poată analiza acordarea următoarei tranşe.