4.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialCât a costat Rusia anexarea Crimeei

Cât a costat Rusia anexarea Crimeei

Anexarea Crimeei a costat Rusia 25 de miliarde de euro în 2014, respectiv 1,5% din PIB, iar factura generată de blocajul economic şi sancţiuni creşte în continuare, a declarat marţi premierul rus Dmitri Medvedev, în Parlamentul de la Moscova, potrivit Mediafax

Economia Rusiei s-a contractat cu circa 2% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, transmite Bloomberg.

„Presiunile politice şi economice externe fără precedent reprezintă preţul poziţiei noastre. Dar toată lumea, autorităţile şi societatea noastră, au înţeles că nu am avut altă soluţie, indiferent care sunt pericolele cu care ne confruntăm”, a afirmat Medvedev.

Citește și: Putin dezvăluie cum a decurs planul de anexare a Crimeei

Economia Rusiei, cel mai mare exportator de energie din lume, intră în recesiune după o scădere de aproape 50% a preţurilor petrolului şi cea mai gravă criză a rublei după 1998. Sancţiunile au limitat accesul companiilor din Rusia pe pieţele financiare internaţionale şi au provocat retrageri masive de capital.

Chiar şi după armistiţiul din estul Ucrainei şi stabilizarea cotaţiilor petrolului, banca centrală a Rusiei anticipează că economia se va contracta cu până la 4% în acest an.

„Pierderile provocate de restricţiile impuse sunt semnificative, nu ascundem asta. Nu există practic niciun sectorul economic care să nu fie afectat de unele dintre măsurile politice, de la sectorul financiar şi limitarea accesului la credite externe şi până la importurile de tehnologie”, a arătat premierul.

Citește și: Rusia sfidează Occidentul și modernizează Crimeea. Câți bani va aloca Putin

Medvedev a comparat totodată anexarea Crimeei cu reunificarea Germaniei în 1989, el afirmând că pasul „istoric” de anexare a peninsulei de la Marea Neagră în martie 2014 a fost justificat.

„Pentru mulţi, revenirea Crimeei a fost o dreptate istorică, a cărei semnificaţie este echivalentă cu căderea Zidului Berlinului, reunificarea Germaniei sau returnarea Hong Kong sau Macao Chinei”, a declarat el.

Medvedev a adăugat că Rusia nu s-a confruntat niciodată cu atât de multe provocări în acelaşi timp.

Cele mai citite

Horoscop 16 noiembrie 2024. Vești neașteptate pentru fecioare

Horoscop 16 noiembrie 2024. Previziuni interesante și utile pentru fiecare zodie, subliniind momente cheie și recomandări pentru a trece peste provocările zilei. Horoscop 16 noiembrie...

Economia Rusiei se confruntă cu provocări majore din cauza războiului și sancțiunilor, spun analiștii

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) avertizează că economia Rusiei se află pe cale să întâmpine dificultăți semnificative din cauza impactului războiului din Ucraina...

Comisia Europeană reduce prognoza de creștere economică a României și avertizează asupra deficitului bugetar ridicat

Comisia Europeană a redus semnificativ estimările de creștere economică pentru România în 2024, prognozând un avans de doar 1,4%, față de estimarea anterioară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă