Bruxelles a rămas în alertă antiteroristă maximă şi duminică, a doua zi consecutiv, măsură decisă de premierul belgian faţă de ameninţarea „iminentă“ a unei replici a atacurilor din Paris, revendicate de SI.
Autorităţile belgiene deţin informaţii privind un iminent atac terorist la Bruxelles şi nivelul de alertă a fost ridicat vineri seara la maximum (4) în capitală, în restul ţării rămânând la 3. Alerta a fost menţinută şi duminică şi premierul belgian, Charles Michel, declara că există „riscul unor atacuri comise de indivizi cu arme şi explozibili, posibil în mai multe locuri” şi a precizat că alerta se bazează pe „informaţii foarte precise”, dar nu a oferit detalii.
A fost desfăşurat un important dispozitiv militar şi de poliţie pentru căutarea „mai multor suspecţi” implicați în atentatele din 13 noiembrie.
Un astfel de atentat ar putea viza centre comerciale, transporturile publice, locurile aglomerate şi manifestările culturale cu participarea multor oameni. Staţiile de metrou au rămas închise până la ora 15, spectacolele au fost anulate şi majoritatea cafenelelor şi restaurantelor din centrul oraşului au rămas închise.
În periferia Molenbeek, forţele belgiene verifică „casă cu casă”, cartierul fiind cel de unde au venit teroriştii care au acţionat la Paris. Din Molenbeek era originar Saleh Abdelslam, jihadistul devenit „inamicul nr. 1” de presa belgiană, dar şi Abdelhamid Abaaoud, care a aderat la SI din 2013 şi era considerat unul din organizatorii atentatelor din Paris, ucis în asaltul forţelor franceze din Saint-Denis.
Poliţia continuă căutarea lui Salah Abdeslam, suspectat că a mitraliat la 13 noiembrie terasele cafenelelor şi restaurantelor împreună cu fratele lui, Brahim, care s-a detonat pe bulevardul Voltaire. Salah a fost ajutat să părăsească Parisul a doua zi după atacuri şi doi presupuşi complici la această fugă au fost arestaţi la Bruxelles.
Tot în Belgia, un al treilea bărbat a fost arestat şi acuzat pentru atentat terorist. Din cei şapte kamikaze, patru sunt francezi, doi au intrat în Europa prin Grecia, în octombrie, cu valul de migranţi.
Rămâne de identificat un kamikaze, al treilea care era la Bataclan. În ce îl priveşte pe Salah Abdelslam, al optulea terorist, care se ascunde din ziua atacurilor din Paris, media din Spania a prezentat o nouă imagine a acestuia şi a precizat că şi-a schimbat şi identitatea.
Între timp, continuă activităţile de căutare a suspecţilor de terorism în toată Europa. Poliţia suedeză a arestat o persoană suspectată că pregăteşte un atentat terorist. Iar autorităţile turce au anunţat arestarea a trei indivizi, presupuşi militanţi SI, între care un belgian de origine marocană, care ar putea fi implicat în atentatul din Paris.
Schengen ameninţat?
În cadrul unei reuniuni extraordinare la Bruxelles, statele membre ale UE au decis vineri întărirea „imediată” a controalelor la frontierele exterioare ale Uniunii, inclusiv pentru cetăţenii europeni. Miniştrii europeni de Interne şi ai Justiţiei, reuniţi la cererea Franţei pentru coordonarea unui răspuns european faţă de ameninţarea teroristă, au cerut o revizuire rapidă a regulilor spaţiului Schengen pentru ca ele să permită realizarea de „controale sistematice şi coordonate asupra resortisanţilor europeni”, în timp ce în prezent, controalele aprofundate sistematice la frontierele exterioare sunt rezervate celor din afara spaţiului de liberă circulaţie.
Bamako, sub gloanţele Jihadului
Exact o săptămână de la atentatul din Paris, la distanţă de 4.000 de km, în Bamako, capitala statului Mali. În mijlocul dimineţii de 20 noiembrie, un comando terorist a intrat în holul hotelului Radisson Blu trăgând cu armele şi apoi au urcat la etaje, vizând în special etajul şapte. Au luat ostatici şi a urmat imediat asaltul militarilor malieni şi străini care, după zece ore au reuşit să elibereze cele peste 150 de persoane reţinute de un număr necunoscut de terorişti.
Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă a lui Mokhtar Belmokhtar, Al-Mourabitoune, care a precizat că a fost o operaţiune comună cu Al Qaeda din Maghrebul islamic (Aqmi). Preşedintele malian, Ibrahim Boubacar Keita, a anunţat la televiziune că în asalt au murit 21 de persoane, din care doi atacatori şi rănite alte şapte.
La operaţiunea din hotelul Radisson Blu, în afara poliţiei şi militarilor malieni, a forţelor speciale ale jandarmeriei, au mai participat jandarmi francezi, membrii ai Misiunii multidimensionale integrate a ONU pentru stabilizare în Mali (Minusma) şi forţele speciale americane.
Hotelul Radisson este cunoscut pentru că găzduieşte clientelă străină, cum este cazul echipajelor companiilor aeriene. Când a fost declanşat atacul jihadiştilor, în hotel se aflau 170 de persoane, din care 30 angajaţi şi 140 clienţi, între care numeroşi străini – 14 naţionalităţi.