Întârzierile în formarea guvernului ar putea avea un preț ridicat pentru Belgia din cauza mizei reprezentate de obținerea unui mandat important în cadrul noii Comisii Europene, a avertizat premierul belgian în exercițiu Elio Di Rupo, citat joi de EurActiv şi preluat de Agerpres.
Bart de Wever, președintele partidului separatist flamand (N-VA), a primit misiunea de a consulta toate opiniile diferitelor formațiuni politice belgiene astfel încât să formeze un nou guvern. El și-a prezentat raportul la 25 iunie. Dar nu a reușit să formeze un guvern cu creștin-democrații flamanzi (CD&V), cu cei francofoni (CDH) și cu liberalii vorbitori de limbă franceză (MR). CDH a refuzat oferta după ce președintele său, Benoit Lutgen, a remarcat că "nu există încredere".
După ce a discutat cu toți liderii de partid, regele Belgiei l-a desemnat pe liberalul Charles Michel să preia sarcina lui De Wever și să găsească o soluție. Misiunea lui nu va fi însă una ușoară, din cauza tensiunilor dintre partidul său, pe de o parte, și socialiști și creștin-democrați, pe de altă parte.
Discuțiile interminabile referitoare la formarea unui guvern nu reprezintă o noutate pe scena politică belgiană. Dar de această dată miza este mai mare, dat fiind că tergiversările ar putea reduce influența prezența belgiană în următorul executiv european. În acest moment nu există un calendar stabilit pentru etapele următoare, dar viitorul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, își va alcătui echipa pe parcursul verii.
Noul executiv european urmează să își preia atribuțiile începând cu data de 1 noiembrie 2014. Actualul comisar european din partea Belgiei, Karel de Gucht, gestionează importantul portofoliu al comerțului. Printre altele, comisarul pentru comerț supervizează negocierile cu SUA privind acordul de liber schimb transatlantic.