4.3 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialAmeninţarea rusă modifică doctrine

Ameninţarea rusă modifică doctrine

Marina SUA îşi reevaluează poziţia la nivel mondial, în contextul activităţii navelor de război şi submarinelor ruse, care funcţionează la capacități nemaiatinse de două decenii.

Noul şef al US Navy, amiralul John Richardson, şeful operaţiunilor navale, a declarat pentru Financial Times că marina americană reevaluează dacă îşi va întări prezenţa în Europa şi în Pacific, pe fondul noilor provocări ale marinei ruse. „Forţa submarinelor lor şi a navelor de război este mai mare ca niciodată în ultimele două decenii”, de la Marea Neagră trecând prin Mediterana şi până în Pacific. Deşi unele din aceste activităţi intense decurg din participarea Rusiei în Siria, marina sa a fost din ce în ce mai activă, plecând de pe coasta estică a SUA în Pacific. Amiralul Viktor Cirkov, şeful marinei Rusiei, declara recent că patrularea submarinelor ruse a crescut cu 50% din 2013. Autorităţile americane sunt alarmate în mod special de semnele că submarinele ruse supraveghează cablurile de telecomunicaţii instalate pe fundul marin al Atlanticului, activitate pe care Richardson o consideră „foarte preocupantă”, „o ameninţare contra altui sistem mondial, sistemul de informaţii, care este legat de prosperitate, legat de securitate”. Şi este „foarte dificil de reconstituit acest tip de trafic”.

Activitatea Rusiei intervine într-un moment în care SUA efectuează noi operaţiuni în Marea Chinei de Sud pentru a contracara comportamentul chinez de construire de insule artificiale, pe care numeroase ţări le consideră o ameninţare la libertatea de navigaţie în apele pe unde se efectuează 30% din comerţul mondial. În timp ce Marea Chinei de Sud este o cale comercială majoră, alte 20% din navele de comerţ se deplasează prin Mediterana.

În pericol, libertatea navigaţiei

Amiralul american a declarat că motivaţiile ambigue ale Chinei şi Rusiei au iscat temeri privind sănătatea sistemului mondial care garantează libertatea de navigaţie şi comerţul fără piedici. El a declarat că preşedintele Vladimir Putin a încercat să propulseze din nou marina rusă pe scena mondială în aşa fel încât „să fie considerată jucător serios” şi că fenomenul „nu este un lucru pe termen scurt”.

Rusia a menţinut investiţiile militare intense după Războiul Rece, inclusiv în ultimii ani, în pofida slăbirii economiei sale. Rusia a demonstrat recent calitatea marinei sale lansând rachete de croazieră asupra unor ţinte din Siria plecând de pe nave de război din Marea Caspică. „O capacitate importantă, o manifestare importantă”, a precizat Richardson. Intensificarea activităţii navale rusești are loc în timp ce SUA se confruntă cu marina chineză în plină expansiune. Pentru a-şi întări puterea în Pacific. În timp ce tensiunile rămân puternice în Marea Chinei de Sud, SUA acordă o atenţie specială şi Insulelor Senkaku, un lanţ în Marea Chinei Orientale, controlate de Japonia, dar revendicate de Beijing sub numele Diaoyu şi unde navele chineze navighează regulat, spunând Japoniei că sunt apele lor teritoriale.

Amiralul Richardson, care a preluat comandamentul în septembrie, a declarat că este crucial pentru flotele marinei SUA şi ale partenerilor din lumea întreagă să lucreze împreună, cât mai transparent posibil, într-o epocă unde resursele nu mai sunt nelimitate şi când împărtăşirea informaţiilor prin intermediul tehnologiei a devenit critică. Fost comandant de submarin, el a menţionat faptul că marina nu are un portavion staţionat în Golf.

Descurajarea Moscovei

Într-o intervenţie la Veneţia, în faţa ofiţerilor superiori ai forţelor navale europene, amiralul John Richardson, şeful operaţiunilor navale ale SUA, a subliniat că modernizarea marinei de război a Rusiei şi a altor „ameninţări” din partea Moscovei constituie un motiv pentru revizuirea strategiei navale a NATO. Marina rusă a realizat progrese, „rapiditatea operaţională a atins niveluri fără precedent în ultimul deceniu, competenţele au crescut şi Moscova nu va ezita să exercite o coerciție militară”. „Multe lucruri s-au schimbat o dată cu ameninţarea rusă, cu criza migraţiei şi dezvoltarea sistemelor informatice şi a venit vremea revizuirii strategiei navale a NATO şi pentru a analiza dacă ea este adecvată problemelor actuale cu care suntem confruntaţi”. El a mai precizat că Alianţa Atlantică şi UE trebuie să-şi intensifice coordonarea pentru a-şi folosi forţele lor navale mai eficient. Fără o mai bună coordonare, nici problema imigraţiei, nici cea de descurajare a Moscovei nu vor găsi soluţia eficientă.

Rusia şi-a modificat doctrina navală anul trecut, în timp ce cea a NATO a rămas neschimbată din 2011. Generalii americani şi responsabilii Alianţei au calificat de mai multe ori Rusia drept o „ameninţare”, dar Moscova a subliniat mereu că acţiunile sale nu sunt decât răspunsuri la ameninţările din partea NATO şi SUA.

 

 

NATO trebuie să contracareze „ameninţarea rusă“ şi să modifice strategia sa navală, estimează amiralul John Richardson, şeful US Navy.

Cele mai citite

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Record de intervenţii Salvamont: 132 de persoane salvate în ultimele 24 de ore

Din totalul apelurilor primite, cele mai multe au fost pentru Salvamont Lupeni Dispeceratul Naţional Salvamont a anunţat duminică dimineaţă un “record nedorit” în acest sezon...

Barcelona, determinată să-l păstreze pe Dani Olmo în ciuda problemelor financiare!

Barcelona este hotărâtă să facă toate demersurile necesare pentru a asigura înregistrarea oficială a lui Dani Olmo (26 de ani), în contextul unor dificultăți...
Ultima oră
Pe aceeași temă