UPDATE: După numărarea unei treimi din voturile exprimate a reieșit că Syriza este pe primul loc. Formațiunea condusă de Alexis Tsipras a obținut 35 % din voturi.
Alexis Tsipras a postat mesajul „ni se deschide în față calea muncii și a luptelor”, pe Twitter, după câștigarea alegerilor.
Citește și: Mesajul lui Tsipras după ce a câștigat, din nou, alegerile
–––
UPDATE: Vangelis Meimarakis, liderul partidului Noua Democrație, a recunoscut că a pierdut alegerile, potrivit The Guardian.
Până acum au fost numărate 25 % din voturi, iar rezultatul coincide cu exit poll-urile: grecii au votat, din nou, cu Syriza.
–––
UPDATE: Rezultatul alegerilor este unul strâns, potrivit unui exit poll, citat de The Guardian. Astfel, Syriza a obținut 34 % și Noua Democrație 32,5 %. Este posibil ca rezultatele să se schimbe, însă deocamdată Syriza este în față.
Pe locul trei se află partidul de extremă drepta, neonazist, Zorii Aurii.
Din cauza procentajului obținut Syriza nu poate forma Guvernul singur.
––-
UPDATE: Grecii au ieșit în număr foarte mic la vot astăzi, scrie The Guardian. Există posibilitate ca prezența la vot de astăzi să fie cea mai mică din istoria Greciei, notează publicația.
Cabinele de vot se închid la 19.00 ora locală.
––
Alegerile anticipate din Grecia de astăzi este cel de-al treilea scrutin din 2015, după alegerile generale din ianuarie şi referendumul din iulie, şi al cincilea rând de alegeri generale în şase ani, potrivit Mediafax.
Votul a început la ora locală 07.00, iar la orele prânzului prezența la urne părea mai scăzută decât la precedentele alegeri, potrivit presei locale.
Cele două partide, cel de stânga, Syriza, condus de fostul premier grec Alexis Tsipras şi cel de dreapta, Noua Democraţie, condus de Vangelis Meimarakis au aceleaşi şanse de a câştiga alegerile de duminică, potrivit sondajelor de opinie.
Premierul demisionar
Alegerile au fost convocate luna trecută de Tsipras în încercarea de a obţine un mandat cu o mai largă susţinere populară, după încheierea acordului controversat cu creditorii europeni în schimbul celui de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia. Tsipras şi-a dat demisia în data de 20 august, după doar opt luni la conducerea Guvernului grec, convocând alegeri anticipate.
Însă oricare ar fi noul guvern grec care va trebui să respecte măsurile de austeritate agreate, alegerile de duminică au produs indiferenţă şi confuzie în electorat, scrie BBC.
Neînțelegerile din Syriza
Cel de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia care a fost stabilit pentru o perioadă de cinci ani, în valoare de 86 de miliarde de euro, a fost aprobat în data de 14 august de miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro.
Când alegerile au fost convocate de Tsipras, poziţiile unei majorităţi din Syriza nu au fost luate în calcul. În baza unor păreri diferite faţă de măsurile de austeritate, s-a produs o sciziune în cadrul partidului, facţiunea radicală din Syriza constituindu-se un nou partid anti-austeritate, Uniunea Populară (LAE), condus de fostul ministru al energiei, Panagiotis Lafazanis, formaţiune care se află în concurenţă cu Partidul Comunist (KKE) pentru voturile alegătorilor de stânga.
Tsipras, o figură dominantă în peisajul politic al Greciei, a produs numeroase controverse de când a venit la putere, existând posibilitatea de a produce o nouă sciziune în partidul său după alegerile de duminică.
Formaţiunile reprezentative de centru care vor participa la alegeri sunt PASOK şi To Potami , în timp ce cele de dreapta sunt reprezentate de Partidul moderat şi proeuropean Noua Democraţiei, cel populist, anti-austeritate, Grecii Independenţi (ANEL) şi partidul de extremă drepta, neonazist, Zorii Aurii.