30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialAl-Qaida: Obama că este responsabil de moartea celor doi ostatici în Yemen

Al-Qaida: Obama că este responsabil de moartea celor doi ostatici în Yemen

După ce a denunţat politica americană faţă de "naţiunea musulmană", Nasser Al-Ansi, liderul Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), a afirmat, într-o înregistrări video difuzată joi, că "vieţile tuturor americanilor sunt în pericol, indiferent dacă sunt în interiorul sau în afara Statelor Unite, în aer, pe pământ sau pe apă". Revenind asupra operaţiunii de comando ratate de Statele Unite sâmbătă în sud-estul Yemenului, el l-a acuzat pe Barack Obama că a luat o "decizie proastă", relatează AFP, preluat de Mediafax.

 

"Obama a luat decizia greşită, considerată ca semnarea condamnării la moarte a concetăţeanului său" Luke Somers, dar şi cea a ostaticului sud-african Pierre Korkie, a acuzat Nasser Al-Ansi, responsabil al AQPA, în această înregistrare video.

Cei doi ostatici au murit în timpul unei operaţiuni ratate a comandourilor americane, sâmbătă, în sud-estul Yemenului, cu o zi înainte de expirarea unui ultimatum de trei zile fixat de AQPA, ce ameninţa să îl execute pe ostaticul american dacă Statele Unite nu răspundeau cerinţelor neprecizate ale grupării.

Reamintind acest ultimatum, Nasser Al-Ansi a declarat că preşedintele Obama a ordoanat asaltul "în pofida avertizării noastre potrivit căreia nu ar trebui să comită nicio prostie". "Dar el nu a făcut nimic pentru a evita moartea ostaticului" american şi, "dimpotrivă, el este cel care a luat decizia morţii", a adăugat el, calificând drept "ilegală" operaţiunea militară.

La scurt timp după asaltul eşuat, Barack Obama a afirmat că "a autorizat această operaţiune (…) în cooperare cu Guvernul yemenit", în urma unor "informaţii potrivit cărora viaţa lui Luke era în pericol imediat".

"Obama a luat o decizie care a făcut ca lucrurile să ia o turnură total diferită de ceea ce voiam noi", a comentat liderul AQPA.

"Ar fi putut evita ca ostaticii să aibă această soartă, care a fost consecinţa inevitabilă a soluţiei militare", a acuzat el.

Adresându-se americanilor, Nasser Al-Ansi a declarat: "vă daţi seama de soarta pe care v-o rezervă administraţia voastră cu politicile ei ostile şi continuarea războiului împotriva naţiunii musulmane? Poate să viseze la securitate naţiunea voastră în timp ce naţiunea noastră trăieşte o astfel de situaţie? Nu puteţi visa la securitate decât atunci când securitatea va fi pentru noi o realitate în Palestina şi în toate ţările musulmane".

Cele mai citite

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...
Ultima oră
Pe aceeași temă