SUA şi Canada au convenit să-şi conjuge eforturile în acţiunea contra schimbărilor climatice şi să reducă aproape la jumătate, în următori zece ani, emisiile de gaz metan din industria petrolului şi a gazelor naturale, informează Reuters şi DPA joi, citând un comunicat de presă difuzat de Casa Albă.
Potrivit Agerpres, anunţul a survenit în contextul primei vizite, din ultimii aproape 20 de ani, a unui premier canadian în SUA. Conform programului anunţat, Justin Trudeau va avea o întrevedere în Biroul Oval cu preşedintele american, Barack Obama, iar amândoi vor lua parte la o conferinţă de presă şi la o cină de gală.
Cele două ţări vecine au decis să scadă până în 2025 emisiile de metan, un gaz cu puternic efect de seră, cu 40-45% faţă de nivelul din 2012 şi să impulsioneze tehnologiile verzi. În acelaşi timp, vor colabora în lupta contra schimbărilor climatice în zona arctică, inclusiv prin parteneriate cu indigenii, limitarea efectului asupra mediului a curselor navale, precum şi prin prevenirea pescuitului excesiv.
De asemenea, subliniind importanţa implementării ”istoricului acord de la Paris”, de la sfârşitul anului trecut, referitor la combaterea schimbărilor climatice, cele două guverne au stabilit să semneze documentul ”cât mai curând posibil”.
Administraţiile de la Washington şi Ottawa vor să-şi relanseze cooperarea în domeniul energetic şi să depăşească disensiunile legate de construirea polemicului oleoduct Keystone. Acest proiect al companiei TransCanada prevedea realizarea unei conducte pentru transportul de petrol din Canada spre statul Texas, dar planul a fost intens contestat de organizaţiile de protecţie a mediului şi a fost respins de preşedintele american în noiembrie 2015.