Președintele american, Barack Obama, a făcut cunoscut marți la ONU angajamentul a 50 de țări de a primi 360.000 de refugiați în 2017, dublu în raport cu cifrele actuale, scrie AFP, preluată de Agerpres.
Pe de altă parte, Casa Albă a anunțat o creștere cu 4,5 miliarde de dolari în raport cu 2015 a contribuțiilor financiare ale acestor țări care s-au reunit în marja Adunării Generale a ONU la New York.
În deschiderea unui summit al șefilor de stat organizat la inițiativa Statelor Unite, Barack Obama a salutat în special rolul Germaniei și Canadei în fața crizei migratorii apărute pe fondul războiului care devastează Siria de peste cinci ani.
„Împreună, țările noastre vor dubla numărul de refugiați pe care îi vom primi la noi, ridicându-l la 360.000 în acest an”, a declarat liderul administrației de la Washington, fără precizări asupra angajamentelor altor state.
„Refugiații, în majoritate femei și copii, fug din fața războiului și terorismului. Ei sunt victime”, a subliniat el.
A-i respinge pe unii dintre ei pentru că sunt musulmani înseamnă „să întărești propaganda teroristă”, a adăugat Barack Obama, într-o aluzie la afirmații făcute în campania electorală de candidatul republican Donald Trump.
Mai devreme în cursul zilei, președintele SUA a lansat de la tribuna ONU un apel țărilor bogate să se angajeze mai mult, „chiar și atunci când este dificil din punct de vedere politic”.
În cursul anului fiscal 2015-2016, Statele Unite au primit 10.000 de refugiați sirieni.
Această cifră este considerată insuficientă de către apărătorii drepturilor omului care acuză lipsa de reacție a primei puteri mondiale în fața unei crize migratorii de o amploare fără precedent.
Pentru anul fiscal următor (2016-2017), Washingtonul s-a angajat să primească în total 110.000 refugiați, însă nu a precizat câți dintre aceștia sunt din Siria.
Peste jumătate dintre refugiații lumii trăiesc în opt țări (Liban, Iordania, Turcia, Iran, Kenya, Etiopia, Pakistan, Uganda), în timp ce în țările cele mai bogate se află numai 14% dintre aceștia.