„Avem astăzi pe agendă o ordonanţă de urgenţă care include mai multe măsuri necesare îmbunătăţirii mediului concurenţial şi, implicit, asigurării unui climat de afaceri competitiv în România, care să acorde şanse egale dezvoltării afacerilor. Modificările din legislaţie au rolul de a stopa unele practici abuzive, precum insolvenţele repetate, în scopul de a eluda plata obligaţiilor către parteneri şi la bugetul de stat”, a afirmat Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern.
Premierul a explicat că decizia privind completarea legislaţiei în domeniu a fost luată din cel puţin două considerente. „O astfel de practică creează un avantaj neconcurenţial unui agent economic în raport cu partenerii săi, în condiţiile în care acesta nu îşi achită obligaţiile de plată către parteneri şi stat. În acelaşi timp, un astfel de agent economic pune în pericol locurile de muncă ale propriilor angajaţi şi ale angajaţilor partenerilor, evitând să ia măsuri de reorganizare eficiente”, a spus Dăncilă.
Ea a adăugat că datele financiare arată că actuala legislaţie trebuie corectată cât mai rapid şi a prezentat ca argument, printre altele, faptul că, în prezent, „peste 28.600 de contribuabili cu creanţe bugetare se află sub incidenţa legislaţiei privind insolvenţa”.
„În aceste condiţii, venim cu un set de reglementări care să facă mai eficientă procedura insolvenţei. Avem în vedere atât asigurarea condiţiilor pentru redresarea firmelor viabile, cât şi protejarea banilor publici prin recuperarea creanţelor la bugetul de stat”, a mai spus premierul.