„Noi considerăm că MCV-ul trebuie să continue. Nu vedem progrese, vedem pași înapoi. Nu doar Comisia Europeană este îngrijorată și GRECO și Comisia de la Veneția, cu toții am spus aceleași lucruri.
Haideți să începem un dialog pe tema asta, nu să ne emoționăm, să avem discuții generalizate. Asta cerem noi Guvernului, asta dorim să facăă.
În ceea ce priveșre protocoalele secrete. Chiar nu-mi dau cum pot fi folosite acestea pentru a justifica modificări în legislație ca să slăbească lupta anticorupție”, a declarat Frans Timmermans.
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European discută situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei, în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans.
Timmermans a lansat o serie de acuzaţii la adresa Guvernului şi Parlamentului, ameninţând cu trimiterea în faţa instanţelor internaţionale. Principalele declaraţii ale prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene:
„- Parlamentul nu a dat curs observațiilor formulate de GRECO și Comisia de la Veneția.
– S-au ridicat întrebări legat de colaborarea dintre servicile de informații și parchetul anticorupție. Sunt îmtrebări legitime, dar ține de Parlament să supravegheze activitatea serviciilor.-
– Decizia finală în cazul demiterii șefei DNA aparține președintelui. CCR l-a obligat în acest caz să fie de acord cu această demitere.
– Aș vrea să amintesc că activitatea DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care raportul MCV din ianuarie 2017 a fost unul mai degrabă pozitiv.
– Procedura de evaluare a procurorului general ridică semne de întrebare.
– Probleme legate de cheltuirea banilor europeni, de legea Curții de Conturi.
– Au fost evoluții spectaculoase în MCV de-a lungul anilor, însă evoluțiile prezente sunt o sursă de îngrijorare. Cu toții am fost șocați de imaginile protestatarilor pașinici și de cum au fost ei primiți de autorități. Sper să nu se repete astfel de situații. Violența nu este niciodată o soluție.
– Dacă se adoptă fără modificări legile justiției și codurile, s-ar afecta capacitatea de combatere a corupției. Ar însemna un regres grav față de evaluarea Comisiei, din ianuarie 2017.
– Comisia face apel la România să regândească cursul pe care l-a luat. Comisia va evalua cu foarte mare atenție legile adoptate și compatibilitatea lor cu legislația europeană. Situația față de ultimele rapoarte s-a deteriorat.
– Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului ați începe să alergați în cealaltă direcție. Dacă vom ajunge la concluzia că regulile au fost încălcare, nu vom ezita să aducem în faza instanței Guvernul Român”, a afirmat Timmermans.