2.4 C
București
luni, 30 decembrie 2024
AcasăSpecialDescoperire istorică în timpul lucrărilor de la Autostrada Transilvania

Descoperire istorică în timpul lucrărilor de la Autostrada Transilvania

O necropolă celtică, care ar putea data din perioada cuprinsă între sfârșitul secolului IV î. Hr. și secolul al III-lea î. Hr, a fost descoperită în timpul unor cercetări arheologice la Autostrada Transilvania, scrie Mediafax.

Arheologul Sorin Cociș, șeful echipei de cercetare arheologică, a declarat, marți, că mormintele identificate aparțin unor luptători care aveau asupra lor arme – săbii, cuțite, fragmente de scut, dar s-au descoperit și brățări din bronz și argint, vase ceramice, precum și urne funerare.

”Odată cu demararea lucrărilor de construcție la Autostrada Transilvania, în acest an, a început și cercetarea preventivă în zona Viștea, comuna Gârbău, județul Cluj, unde urmează să fie executat un nod de legătură cu drumul național Cluj-Napoca – Zalău. În urma investigației arheologice, desfășurată pe o suprafață de 1,8 hectare, a fost identificată o necropolă celtică de incinerație, care cuprinde 56 de morminte cu un bogat inventar. Sunt morminte de luptători, am descoperit săbii, cuțite, fragmente de scut, dar și brățări din bronz și argint, vase ceramice, precum și urne funerare și oase calcinate”, a afirmat arheologul Sorin Cociș.

El a spus că aceasta este prima astfel de necropolă celtică descoperită în județul Cluj și printre cele mai bogate din România. Cronologic, pe baza datelor preliminare, cimitirul poate fi încadrat între sfârșitul secolului IV î. Hr. și secolul al III-lea î. Hr.

Potrivit acestuia, mormintele au fost descoperite la adâncimea de aproximativ un metru sub pământ, iar acestea se extind și în afara zonei afectate de ampriza autostrăzii, ”numărul mormintelor fiind cu siguranță mai mare decât cel cunoscut până acum”.

”Din păcate, nu pot fi recuperare toate mormintele pentru că zona care ar trebui cercetată este mai mare, ar trebui să ne extindem cu încă un hectar, dar terenul respectiv nu este expropriat. Ar fi prima necropolă celtică integrală din România dacă s-ar continua cercetările”, a precizat arheologul clujean.

Sorin Cociș a adăugat că vestigiile descoperite vor fi restaurate și expuse, ulterior, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Lucrările au început în 10 septembrie și se vor încheia săptămâna viitoare.

Cercetarea arheologică este asigurată de către o echipă de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Academia Română, filiala Cluj-Napoca, din care fac parte Sorin Cociș, Adrian Ursuțiu, Vlad Lăzărescu, Ferencz Szabolcs, Roxana Elena Stancescu și Cristea Ștefana, Muzeul Județean Arad – Florin Mărginean, Victor Sava, și reprezentanții unei firme private.

Cele mai citite

Radu Drăgușin, titular la Tottenham pentru al 15-lea meci consecutiv, dar criticat! „Nu e o soluție”

Radu Drăgușin a bifat al 15-lea meci consecutiv ca titular în tricoul lui Tottenham, în remiza cu Wolverhampton, scor 2-2. Internaționalul român a evoluat...

CSM CSU Oradea îşi menţine invincibilitatea în campionat! Victorie categorică împotriva SCM Timișoara

CSM CSU Oradea continuă să impresioneze în Liga Națională de Baschet Masculin, păstrându-și invincibilitatea după o victorie convingătoare, scor 75-59, împotriva SCM winsed.swiss Timișoara. Meciul...

Revoluție după plecare lui Dorinel de la Oțelul! Președintele Cristian Munteanu, reacție surprinsă! „Nu credeam că o să trăiesc momentul ăsta”

Demisia lui Dorinel Munteanu (56 de ani) de la conducerea tehnică a Oțelului Galați a zguduit clubul. Problemele financiare grave și restanțele salariale acumulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă