O publicație de anunțuri e acuzată de proxenetism pentru că a publicat on line oferte de sex pe bani. În SUA, unde prostituția e ilegală, site-ul nu pățește nimic. În România, unde prostituția nu e incriminată, site-ul e hărțuit de doi ani prin tribunale.
Un judecător din România a decis în urmă cu doi ani, în premieră pe țară, să interzică o rubrică din Anunțul.ro, după ce această publicație a devenit și primul ziar din România acuzat de proxenetism.
În aprilie 2015 Anunțul.ro a fost pus sub acuzare, alături de alte 43 de persoane (redactorul șef al ziarului, patroni de saloane de masaj, proprietari de apartamente închiriate pentru saloane, femei de serviciu sau secretare care lucrau pentru prostituate), și i-a fost interzisă rubrica „Ea caută partener” de la secțiunea Matrimoniale.
Șase luni mai târziu, judecătorul de Cameră preliminară a ridicat această interdicție, însă patronii publicației au decis să nu repună rubrica pe site până când nu se lămurește legalitatea ei. Din punctul lor de vedere această rubrică a fost întotdeauna legală, atâta timp cât nu există nicio lege care să o interzică.
După încă patru luni, un magistrat a decis, mai mult, că polițiștii și procurorii nu și-au făcut bine treaba și a decis întoarcerea dosarului la Parchet.
De atunci a mai trecut încă un an și nu s-a schimbat nimic, notează jurnalista Dollores Benezic, cea care a urmărit îndeaproape aceast caz. „Niște procurori vor în continuare să închidă un site și pe redactorul lui șef pentru proxenetism, niște judecători tot cântăresc probele, ziarul nu mai publică deja de doi ani de zile anunțurile de sex pe bani pentru care a fost acuzat, chiar dacă astfel își pierde un sfert din cifra de afaceri și chiar dacă anunțuri similare există cu duiumul pe diverse alte site-uri ce continuă să apară pe internet. Ba, chiar, între timp, piața anunțurilor de acest fel a explodat”, scrie jurnalista, pe site-ul său dollo.ro
Ping pong cu acuzații
Așadar, în ianuarie 2016, judecătorul de cameră preliminară a decis să întoarcă dosarul la parchet, pe motiv că e insuficient instrumentat, nu demonstrează acuzația de proxenetism adusă ziarului și nici pe cea de abuz în serviciu adusă redactorului său șef. Parchetul s-a făcut că lucrează și, în noiembrie anul trecut, a retrimis dosarul în instanță, cu mici schimbări de abordare a problemei, adică în esență îl acuză și pe redactorul șef de proxenetism, dacă n-a reușit să convingă cu abuzul în serviciu.
Judecătorul de cameră preliminară tot nu s-a arătat convins de probatoriu și, aprilie anul acesta, a cerut noi lămuriri parchetului. După doi ani în acest ping-pong judiciar, procesul propriu-zis nu a început nici azi, la doi ani de la aducerea dosarului în fața unui judecător el nu a depășit faza camerei preliminare, procedură care în mod normal nu ar trebui să depășească 60 de zile.
Mai multe detalii despre cât de ușor poate fi distrusă în România o publicație pot fi citite pe site-ul jurnalistei Dollores Benezic. (vezi aici)