30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialCimitirul Vesel din Săpânţa, promovat într-un documentar francez

Cimitirul Vesel din Săpânţa, promovat într-un documentar francez

Cimitirul Vesel din localitatea Săpânţa, judeţul Maramureş, este prezentat într-un documentar care a fost difuzat duminică de televiziunea francofonă TV5 Monde, informează Mediafax.

Sub titlul "Roumanie, les récits d'un cimetière" ("România, poveştile unui cimitir", n.r.), documentarul prezintă viaţa unor locuitori ai comunei Săpânţa, care par să aibă o relaţie specială cu moartea.

Filmul începe prin prezentarea Maramureşului, o regiune din nordul României, la graniţa cu Ucraina. "Această regiune este ţara bisericilor şi a operelor de artă sculptate în lemn", se spune în introducerea acestui documentar.

Această producţie continuă cu prezentarea unor localnici, între care o femeie de 85 de ani, care aşteaptă cu seninătate momentul marii treceri, precizând că nu ştie cât mai are de trăit, însă este deja "pregătită".

"La Săpânţa, un sat ortodox din România, locuitorii au o relaţie puţin specială cu moartea. Familiile economisesc bani de-a lungul anilor pentru a putea să comande o cruce de lemn artistului Dumitru Pop. Scultura trebuie să fie bogat ornată şi să ilustreze viaţa celui dispărut", se spune în acest documentar, care poate fi vizionat şi pe site-ul tv5mondeplus.com.

Realizat de Vincent Froehly, acest documentar îi invită totodată pe cei care îl vizionează să viziteze acest "cimitir vesel" şi să admire această "operă de artă".

Acest film este o coproducţie Germania – Franţa, din 2013.

Cele câteva sute de cruci cu epitafuri din Cimitirul Vesel de la Săpânţa sunt sculptate în lemn de stejar, după metoda artistului popular Stan Ioan Pătraş, cel care, timp de 50 de ani, începând cu 1931, s-a dedicat sculptării crucilor din cimitir. După decesul acestuia, în 1977, opera sa a fost continuată de ucenicul său, artistul Dumitru Pop Tincu.

Cimitirul Vesel din Săpânţa a devenit renumit prin textele scrise în memoria celor decedaţi, imaginile sculptate şi culorile strălucitoare de pe crucile din acesta. Epitafurile de pe crucile din acest cimitir variază între lejer şi amuzant, între sensuri profunde şi universale, în care decedaţii îi vorbesc direct privitorului.

Cele mai citite

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Iohannis, mesaj de Ziua Drapelului Național

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj de Ziua Drapelului Naţional, context în care a subliniat apartenenţa României la NATO, UE şi ONU şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă