35 de descendenți în viață ai lui Leonardo da Vinci au fost descoperiți de cercetători, în ciuda faptului că nu se cunoaşte unde se află corpul său şi, prin urmare, nu există posibilitatea de a face un test ADN, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Astfel, istoricii Alessandro Vezzosi şi Agnese Sabato au susţinut, la o conferință de presă la Florența, că familia pictorului şi matematicianului nu s-ar fi stins aşa cum mulţi au crezut, ci a traversat istoria în umbra gloriei ilustrului ei înaintaş.
Începută în 1973, cercetarea a dus la descoperirea a 35 de descendenţi ai familiei lui Leonardo da Vinci, dintre care unul ar fi regizorul şi producătorul Franco Zeffirelli, potrivit presei italiene.
Leonardo da Vinci nu a avut copii, iar descendenţii descoperiţi de cercetători sunt, de fapt, urmaşi pe linia fraţilor şi surorilor sale.
Rămăşiţele pământeşti ale maestrului toscan au fost pierdute în războaiele religioase succesive de la moartea sa în 1519, lipsind mostrele de ADN valoroase pentru cercetătorii care au încercat să identifice cinci secole mai târziu pe membri familiei sale. Cu toate acestea, cercetătorii au reconstituit un arbore genealogic din documentele găsite în biserici şi în registrele funciare, inclusiv cu privire la femeile din familie, aspect care fusese omis în cercetările anterioare.
Anunţul privind descendenţii vii ai familiei maestrului renascentist a declanşat emoţie la Vinci, oraşul toscan de unde este originar marele renascentist, unde mulţi oameni au aflat că au legătură cu artistul.
„Mama mea, Dina, a avut, prin urmare, dreptate. Ea ne vorbea despre documente şi litere scrise pe candelabre care puteau fi citite numai în oglindă”, cu referire la faptul că Da Vinci a scris, uneori, de la dreapta la stânga fiind nevoie de o oglindă pentru a descifra unele dintre scrierile sale, a declarat pentru ziarul „La Stampa” Giovanni Calosi, unul dintre descendenţi.
El a mai explicat că nu a acordat nicidoată documentelor care au fost pierdute și vândute, astfel că a considerat ideea drept o „legendă transmisă din generaţie în generaţie”.