UPDTAE 14.15: Peste 40 de case din comuna mureşeană Cuci au fost afectate sau au rămas fără acoperişuri în urma unei furtuni violente pe care localnicii o descriu ca fiind o tornadă, potrivit șefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş, colonel Dorin Oltean, citat de Agerpres.
„La Cuci, sunt cel puţin 40 de case afectate. Acoperişurile au fost afectate de o vijelie, unii spun o tornadă – acestea sunt informaţiile de acolo, unde este grupul operativ. Acum plouă cu găleata şi s-ar putea să fie mult mai multe case afectate. Informaţiile sunt certe, iar până acum nu am mai întâlnit un asemenea fenomen meteo’, a spus colonelul Oltean.
Şeful ISU Mureş a mai arătat că, din cauza furtunii, în zona Vătava, spre Râpa de Jos, calea ferată între Deda şi Bistriţa este blocată de copacii doborâţi de vânt, care au căzut peste firele de electricitate şi că se aşteaptă intervenţia unei echipe specializate.
Citește și: Mureș: O fetiță de doi ani a murit, după ce un copac a căzut peste mașina în care se afla
300 de polițiști, pompieri și jandarmi au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo de la nivelul ţării, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
În condițiile în care ANM și INHGA au emis aproximativ 50 de avertizări și atenționări meteorologice și hidrologice de cod galben și portocaliu de ploi și inundații, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a solicitat operaționalizarea grupelor operative și a comitetelor pentru situații de urgență în zonele cu pronleme, astfel încât efectivele MAI să fie mobilizate și să acționeze în cel mai scurt timp în sprijinul populației.
Conform procedurilor de intervenție, polițiștii, jandarmii și pompierii au intervenit pentru înlăturarea efectelor negative care s-au înregistrat în 41 de localități din județele Bacău, Cluj, Hunedoara, Iași, Neamț, Olt, Suceava și Vrancea. Totodată, situații deosebite s-au înregistrat în județul Hunedoara unde, în 15 localități, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate de inundații. De asemenea, în opt localități din județul Neamț s-a acționat pentru evacuarea apei din patru case și 25 de curți.
Citește și: O femeie și cei șase copii ai săi, salvați de pompieri din apele râului Suceava
Pompierii militari din cadrul ISU Arad au intervenit, duminică după-amiaza, pentru evacuarea mai multor locuințe, după ce la numărul 112 au fost înregistrate peste 100 de apeluri.
„În municipiul Arad, pompierii militari din cadrul ISUJ Arad intervin, la acest moment, în 10 locaţii pentru evacuarea apei şi, de asemenea la un incendiu pe strada Pompei. La numărul unic 112 au fost înregistrate peste 100 de apeluri prin care se solicita ajutor. Pompierii intervin, de asemenea, pentru degajare de copaci şi stâlpi prăbuşiţi, atât în municipiul Arad cât şi pe drumul naţional DN 7 Nădlac – Arad – Deva. La nivel de ISUJ Arad au fost suplimentate turele de serviciu cu militari aflaţi în libere”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISUJ Arad, căpitanul George Pleşca.
Citește și: INUNDAȚII în Suceava și Botoșani: Zeci de case, sub apă. La Iași, furajele au luat foc de la fulger
Totodată, subsolurile a două locuinţe din municipiul Sebeş au fost inundate, duminică seara, din cauza precipitaţiilor abundente. Pentru evacuarea apei din cele două case acţionează Garda Sebeş, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Unirea Alba.
Mai mult, aproape 3.000 de hectare de teren arabil şi peste 200 de case din judeţul Iași au fost afectate de precipitaţiile abundente căzute şi de grindină, potrivit prefectului judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, citat de Agerpres.
Citește și: 38 de județe, sub cod galben și portocaliu de inundații
„În baza rapoartelor operative transmise până în prezent de Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă am sintetizat că au fost 223 case avariate, 77 de anexe gospodăreşti, un pod, 16 kilometri de drum comunal, 9 kilometri de drum judeţean, 2.930 hectare de teren arabil. Pagubele la imobilele afectate se referă în principal la partea de acoperiş, din cauza grindinei. E posibil ca aceste cifre să crească pe măsură ce vom primi datele de la toate primăriile”, a spus prefectul.
Potrivit acestuia, valoarea maximă înregistrată de staţiile pluviometrice a fost la Pârcovaci, unde s-au înregistrat 48,5 litri de apă pe metru pătrat.
Fenomenele hidro-meteorologice manifestate au produs doar pagube de ordin material, fără a se înregistra victime omenești. Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a cerut prefecților să constituie comisiile de evaluare a pagubelor și, în cel mai scurt timp, să prezinte rapoartele în acest sens.
Structurile pentru situații de urgență rămân mobilizate în continuare, situația din teren și măsurile adoptate fiind monitorizate și coordonate prin Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, care funcționează în regim permanent.