Pacientii considera ca meseria de medic este cea mai importanta – se arata intr-un studiu comandat de Colegiul Medicilor Iasi.
In topul profesiilor in societate, pacientii considera ca meseria de medic este cea mai importanta, urmata de cea de cadru didactic si apoi de preot – se arata in studiul de evaluare a gradului de satisfacere profesionala a medicilor si a pacientului in relatie cu medicul. Din 384 de pacienti chestionati, 35% considera ca medicii sunt platiti suficient, iar 38% putin. Cand merg la medic, romanii pun pe primul plan nevoia de bani (cea mai mare nota data acestui aspect – 3,58), apoi relatiile (3,36), nevoia de informatie fiind nesemnificativa. Aceasta situatie este specifica unei tari cu mari probleme economice si sociale. In ceea ce priveste informatia furnizata de medici, atat persoanele cu venituri sub 50 de euro pe luna (47%), cat si cele cu peste 300 de euro (70%) s-au declarat multumite. Exista discrepante salariale notabile in randul medicilor, cei tineri fiind extrem de dezavantajati fata de cei cu un anumit trecut in sistemul sanitar. Aceasta sistuatie predispune la o migratie a medicilor in UE, unde sunt aproape normal sau satisfacator platiti. Cea mai proasta nota acordata de medici e lipsa conditiilor de practicare a meseriei. Principala problema din Sanatate, vazuta de medici, este subfinantarea (48%), apoi organizarea sistemului (40%), managementul unitatilor sanitare (8%) si calitatea actului medical (4%).
Ritmul reformei sanitare din Romania este perceput negativ de medici. 21,2% cred ca reforma merge intr-o directie gresita. Doar 18% sustin ca aceasta merge intr-o directie buna. 72% din cei care au raspuns cred ca gestionarea fondurilor colectate de la asigurari este dezastruoasa, 13% – total gresita, iar 15% – eficienta.