Interlopul Vitalie Proca, implicat într-o tentativă de crimă în cartierul Vitan din Bucureşti, a fost extrădat din Rusia. O escortă a Poliţiei Române l-a preluat de la Moscova, luni dimineaţă.
Citeşte şi: ADN-ul lui Vitalie Proca, comparat cu cel găsit pe armele folosite în atacul din Vitan
Potrivit Purtătorului de cuvânt al Poliţiei Române, Raluca Seucan, aceasta este prima extrădare care se realizează din Federaţia Rusă către România.
”Acesta a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul D.G.P.M.B., urmând a fi declanşată procedura de confirmare a mandatului de arestare preventivă de către magistraţii Tribunalului Bucureşti”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.
Prin intermediul Biroului Naţional Interpol Bucureşti din cadrul C.C.P.I.-I.G.P.R. acesta a fost dat în urmărire internaţională, urmărirea fiind difuzată în toate cele 190 de state membre ale O.I.P.C.- Interpol.
Pentru prinderea acestuia, Poliţia Română a colaborat, prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, cu Poliţiile din Rusia, Italia, Moldova şi Marea Britanie.
Poliţia Română a fost anunţată, la data de 7 februarie 2013, de către Interpol Moscova cu privire la reţinerea lui Vitalie Proca. Astfel, autorităţile române au demarat procedurile judiciare pentru extrădarea suspectului.
În 26 noiembrie 2012, Vitalie Proca l-a împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, pe care l-a confundat cu Puiu Mironescu. Răzvan Isăilă a fost salvat de medici.
El ar fi fost plătit de fraţii Mararu, trimişi în judecată, joi, 1 august, pentru instigare la tentativă de omor. Afacerea a fost intermediată de un alt cetăţean moldovean, Ion Druţă. El este încarcerat pe teritoriul Republicii Moldova. Anchetatorii români îl suspectează pe Druţă de alte astfel de intermedieri de omoruri, pe teritoriul statului român.
40 de convorbiri între Vitalie Proca şi Ion Druţă
De altfel, potrivit rechizitoriului procurorilor, Ion Druţă i-a explicat lui Vitale Proca cum să acţioneze pentru a-l ucide pe Mironescu, prin intermediului telefonului mobil. 40 de convorbiri telefonice au fost înregistrate între cei doi, în perioada de dinaintea atacului.
În urma interceptărilor telefonice s-a stabilit că în perioadele în care Ion Drută se afla în Republica Moldova, vorbea despre un telefon piratat (replică), pentru a îngreuna identitatea utilizatorului. În agenda telefonului erau salvate doar 11 numere de telefon.
Ion Druţă se află încarcerat la Chişinău, unde are de ispăşit 20 de ani de închisoare pentru instigare la comiterea unui triplu asasinat.
Proca, angajat din octombrie 2012. Crima, plănuită minuţios
Încă din octombrie 2012, fraţii Mararu îl contactează pe Ion Druţă pentru angajarea unui asasin profesionist, prin intermediul acestuia fiind „contractat” Vitelie Proca.
Totodată, pentru a pregăti şi sub aspect „logistic” comiterea faptei, fraţii Bogdan-Aton şi Răzvan-Nicolae Mararu încep din timp să procure mijloacele necesare. Încă din septembrie 2012, Bogdan-Anton Mararu solicită unei persoane cunoscute să găsească un autoturism, specificând expres caracteristicile pe care acesta trebuie să le aibă astfel încât să fie foarte greu de identificat.
Imediat după ce Proca intră în România (14.11.2012), în data de 15.11.2012 fraţii Mararu comandă achiziţionarea efectivă a autoturismului şi aducerea acestuia la Roznov în scopul predării către inc. Proca Vitalie.
Ion Druţă este cel care îl însoţeşte pe Vitalie Proca în România, conducându-l pe acesta la Bucureşti (via Roznov) în vederea localizării ţintei şi a înlesnirii punerii în aplicare a planului infracţional.
În rechizitoriul procurorilor se arată că în data de 15.11.2012, în acelaşi interval de timp ajung la Roznov, la barul „Dorobanţi” care aparţine lui răzvan Nicolae Mararu, persoana care aduce autoturismul (martorul B.C.V.), fraţii Mararu şi Vitalie Proca. Acesta primeşte maşina şi datele victimei sale.
Cum a urmărit Proca o ţintă greşită
Potrivit procurorilor, cât timp se află în Bucureşti, pe parcursul mai multor zile – în intervalul 16.11-26.11.2012 – Vitalie Proca o urmăreşte pe partea vătămată I.M.N.R. (pe care o confundă cu persoana vizată în realitate) şi execută tentativa de omor propriu-zisă în data de 26.11.2012.
În toată perioada critică – 17.11.2012 – 30.11.2012 (adică înainte, în ziua comiterii tentativei de omor şi în zilele imediat următoare) fraţii Mararu au continuat activitatea de instigare şi susţinere a activităţii infracţionale a lui Proca, păstrând legătura telefonic cu acesta prin intermediul lui Ion Druţă aflat în Republica Moldova.
În acest scop cei doi fraţi activează succesiv trei cartele telefonice (prepay) pe care le folosesc exclusiv pentru aceste contacte (intenţia este, de asemenea, îngreunarea identificării).
Ştire în curs de actualizare.