Douăzeci şi trei de organizaţii non-guvernamentale pentru drepturile omului cer Executivului să semneze Convenţia de la Istanbul, care stabileşte o serie de măsuri privind violenţa asupra femeilor.
Organizaţiile semnatare atrag atenţia, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului Ponta şi Parlamentului, că şi România ar trebui să ratifice Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul), pentru a oferi româncelor mai multă siguranţă pe stradă şi în viaţa privată.
Citeşte şi: VIDEO. Taxi şi Mihaela Rădulescu luptă împotriva violenţei asupra femeilor
Convenţia de la Istanbul stabileşte că este nevoie de servicii integrate pentru victimele violenţei domestice – pentru a le ajuta trebuie să coopereze toate instituţiile statului (Poliţie, IML, Direcţiile de Asistenţă Socială)- şi că este nevoie ca oamenii legii să poată ajuta victimele încă de la semnalarea incidentelor (femeile să nu mai fie nevoite să rămână în aceeaşi casă cu agresorul).
Totodată, actul european cere înfiinţarea de adăposturi pentru victimele violenţei domestice şi a unei linii gratuite unde victimele pot cere ajutor.
Citeşte şi: Proteste de Ziua pentru Eliminarea Violenţei. Feministele cer ca violatorii să fie cercetaţi în arest
„Deşi România a participat la negocierile intermediare privind textul final al Convenţiei, autorităţile în drept amână nejustificat şi nepermis de mult semnarea documentului. De doi ani şi jumătate, autorităţile vădesc neglijenţă, dezinteres şi lipsă de responsabilitate faţă de vieţile femeilor din România”, arată organizaţiile semnatare în scrisoarea adresată autorităţilor.
ONG-urile care cer ratificarea Convenţiei sunt: Asociaţia Front, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen A.L.E.G, E-Romnja (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Centrul Feminist Sofia Nădejde, Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen: FILIA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Societatea de Analize Feministe AnA, Asociaţia ANAIS, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială, Asociaţia Transcena, Asociaţia Romano ButiQ, Programul Biblionet, Asociaţia Grupul Roman pentru Apărarea Drepturilor Omului – GRADO, prof. dr. Maria Roth, Directoare Departament Asistenţă Socială, Babes-Bolyai University, Cluj, Societatea Academica din România, Asociaţia Accept, Asociaţia pentru Promovarea Interculturalităţii şi Asistenţa Socială ” Ad fontes” Turda, Cluj, Asociaţia Pas Alternativ din Braşov, Asociaţia Femeilor Rome din Măguri,Asociaţia PLURAL, Centrul de Studii in Idei Politice (CeSip), Fundaţia Proiectul de Educaţie Civică şi Dezvoltare Academică.
Convenţia a fost semnată, până în prezent, de 32 de state şi ratificată de opt (Albania, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Italia, Muntenegru, Portugalia, Serbia şi Turcia). Printre statele care au semnat Convenţia se numără şi Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Ucraina şi Ungaria.
Citeşte şi: VIOLENŢA DOMESTICĂ în familiile româneşti: Peste 1.000 de persoane au cerut ordin de protecţie în ultimul an
Una din trei femei din România este agresată fizic sau sexual în România, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, publicat în luna iunie.
Între 2004 si 2012, peste 940 de persoane si-au pierdut viaţa din cauza conflictelor în familie, adică o persoană la fiecare trei zile, arată Fundaţia Sensiblu, care luptă împotriva violenţei domestice.
În 2012, a fost introdus ordinul de protecţie care interzice agresorului să se apropie de victimă. În primele şase luni de la intrarea în vigoare a legii, mai putin de jumătate din cererile pentru ordin de protectie fuseseră acceptate, desi au fost peste 86 000 de solicitari de interventie in cazuri de agresiuni in familie la serviciul 112.
În ultimul an, aproximativ 1.000 de persoane au cerut ordine de restricţie, din cauza violenţei domestice.