Autoritățile din Constanța încearcă încă să elimine efectele cauzate de primul cod roșu din istoria orașului. Au acționat 756 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne cu 248 de utilaje, 660 reprezentanţi ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă cu 294 de utilaje, 343 angajaţi ai Ministerului Trans-porturilor cu 202 utilaje şi alte structuri cu 58 de reprezentanţi şi 32 de utilaje.
”În toată această perioadă, pompierii militari au răspuns eficient solicitărilor de prim-ajutor medical și pentru salvarea persoanelor surprinse de viscol, în cooperare cu reprezentanții Drumurilor Naționale și ai Drumurilor Județene. Paramedicii SMURD au salvat 83 de persoane cu diferite afecțiuni medicale, dintre care 20 femei gravide, care au ajuns în siguranță la cele mai apropiate unități spitalicești”, au precizat reprezentanții ISU Dobrogea.
De asemenea, structurile de intervenție au reușit degajarea din zăpadă a peste 297 de autovehicule surprinse de viscol și salvarea celor 642 persoane aflate în dificultate”, au precizat reprezentanții ISU Dobrogea. Toate drumurile naționale din județe erau practicabile, în condiții de iarnă. Meteorologii anunță ninsori abundente. Stratul nou de zăpadă va avea între 10 și 20 de centimetri. Temperaturile vor coborî până la – 20˚C.
Blocuri de gheață sparte pe Dunăre
Spărgătorul de gheață „Perseus” și remocherele „Galați 3” și „Gheorghieni” au fost trimise la Tulcea și pe Canalul Sulina, unde situația devine critică.
Temperaturile foarte scăzute au dus la o creștere rapidă a gradului de acoperire a Dunării cu sloiuri de gheață, în multe zone acesta depășind și 80%. Cum și în zilele următoare pe sectorul Dunării Maritime, de la Brăila, Galați și Tulcea la Sulina, se anunță temperaturi care nu vor depăși zero grade, autoritățile portuare au intrat în alertă. Luni, directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, Dorian Dumitru, a emis Avizul către navigatori nr. 04/09.01.2017, prin care informează comandanții navelor și convoaielor că pe sectorul de Dunăre cuprins între Bara Sulina și km 1.075 au apărut sloiuri care au modificat semnalizarea clasică prin balize și geamanduri și le recomandă să utilizeze harta electronică a Dunării și să comunice cu autoritățile portuare.
Situație critică, la Tulcea și pe Canalul Sulina
A fost activat și Comandamentul de acţiune împotriva gheţii pe Dunăre și au început operațiunile de spargere a slo-iurilor mari, care au tendința de a se „suda” unele de altele, formând poduri de gheață și zăpoare (baraje de gheață). Spărgătorul de gheaţă „Perseus” a fost trimis în zona de la mila maritimă 34 şi pe Canalul Sulina, până la mila maritimă 29, unde există informaţii că s-au format blocuri de gheaţă, situația devenind critică. Remorcherele „Galați 3” și „Gheorghieni” au fost trimise în zona Tulcea. Zona cea mai vulnerabilă este în aval de Isaccea, la Mila 51, unde Dunărea e lată și unde în 1996, s-a creat un zăpor, după ce gheața spartă, banchiză cu banchiză, s-a suprapus până a ajuns la fundul albiei. În decurs de câteva ore nivelul Dunării a crescut cu un metru, existând riscul inundării Isaccei.