2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialViitorul procuror general va fi desemnat marți

Viitorul procuror general va fi desemnat marți

Zi importantă pentru viitorul Parchetului General. Ministrul Justiției, Raluca Prună, îi intervievează, marți, pe candidații la funcția de procuror general al României, iar pentru ocuparea acestei funcții s-au înscris procurorii Oana Schmidt-Hăineală (membru al Consiliului Superior al Magistraturii), Codruț Olaru (adjunct al procurorului general al României), Augustin Lazăr (procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia) și Gheorghe Ivan (procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție).

După ce discută cu fiecare în parte, ministrul Justiției va transmite mâine, către CSM, numele procurorului desemnat. Consiliul Superior al Magis­traturii va da un aviz consultativ, după un interviu transmis în direct, online, cu candidatul rămas în cursă. Interviul constă în întrebări legate de proiectul de management al procurorului desemnat de ministru, de performanțele ca magistrat, de rezolvarea unor situații ipotetice.

După avizul CSM,  președintele țării, Klaus Iohannis, decide numirea procurorului general al României, prin decret publicat în Monitorul Oficial.

Procurorul general trebuie:

• să aibă vechimea obligatorie în magistratură de 10 ani;

• să obțină calificativul
„foarte bine” pentru activitatea profesională;

• să nu fi primit sancțiuni disciplinare în ultimii trei ani;

• să fie integru și profesionist;

• să fie obiectiv, imparțial, să aibă rezistență la presiuni și influențe;

• să aibă capacități manageriale și de gestionare a situațiilor de criză.

Funcția de procuror general al României a rămas vacantă după ce Tiberiu Nițu și-a dat demisia, în februarie, ca urmare a implicării în scandalul privind folosirea ilegală a coloanelor oficiale, alături de fostul vicepremier Gabriel Oprea.

Care sunt performanțele candidaților

Oana Schmidt-Hăineală, procuror la Parchetul Tribunalului Brașov, membru ales al CSM, a devenit cunoscută opiniei publice în 2012, când, în calitate de vicepreședinte al acestui orga­nism, a condamnat derapajele puterii politice (ale Guvernului Ponta și majorității USL).

În anul următor, Oana Schmidt-Hăineală a fost aleasă președinte al CSM. În mandatele ei, activitatea  CSM a fost lăudată în raportul de țară al MCV.

Codruț Olaru este acum adjunct al procurorului general al României. Între anii  2007 și 2013, a fost șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT), unde a obținut rezultate deosebite la secțiile de combatere a infracțiunilor informatice, a traficului de droguri, a rețelelor transnaționale de trafic de persoane, dar mai puține la comba­terea spălării banilor și a evaziunii fiscale. Performanțele sale au fost evidențiate de reprezentanții ambasadelor SUA și ai mai multor țări UE. În aprilie 2013, Codruț Olaru a fost numit adjunct al procurorului general, Tiberiu Nițu.

Augustin Lazăr este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și a mai ocupat funcții de conducere la nivel central între 199 și 2000, când a coordonat Secția Anticorupție și de Urmărire Penală și Criminalistică. De când este procuror general la Parche­tul Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr  a ajuns în atenția publică prin dosarele în care a investigat înstrăinarea tezaurului dacic.

Gheorghe Ivan este procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost șeful Serviciului Teritorial Galați al DNA. Într-un raport de control al Inspecției Judiciare,  finalizat în 2013, au fost consemnate numeroase nereguli din perioada în care a fost șeful serviciului. El a părăsit funcția înainte de a fi analizată nota de control a Inspecției de către CSM.   

Ministrul Justiției va transmite mâine, către CSM, numele procurorului desemnat. CSM va da un aviz consultativ, după un interviu transmis în direct, online, cu candidatul rămas în cursă.

 

Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă