Documentarul „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, a fost inclus, alături de alte nouă pelicule, în competiţia pentru premiul Lux, care va fi acordat de Parlamentul European la sfârşitul anului, la Strasbourg, fiind prima producţie de gen selecţionată în această competiţie, relatează Mediafax.
Este pentru prima dată când un documentar este selecţionat în această competiţie, iar această premieră este marcată de pelicula românească „Toto şi surorile lui”, potrivit site-ului luxprize.eu.
În competiţie a fost selectat şi filmul „Son of Saul”, de László Nemes (Ungaria), în care joacă şi actorul român Levente Molnár.
Selecţia celor zece producţii a fost prezentată duminică seara, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary (Cehia). În competiţie se mai află: „45 Years”, de Andrew Haigh (Marea Britanie), „A Perfect Day”, de Fernando León de Aranoa (Spania), „Rams”, de Grímur Hákonarson (Islanda, Danemarca), „The Measure Of A Man”, de Stéphane Brizé (Franţa), „Mediterranea”, de Jonas Carpignano (Italia, SUA, Germania, Franţa, Qatar), „Mustang”, de Deniz Gamze Ergüven (Franţa, Germania, Turcia, Qatar), „Son of Saul”, de László Nemes (Ungaria), „The Lesson”, de Kristina Grozeva şi Petar Valchanov (Bulgaria, Grecia) şi „The High Sun”, de Dalibor Matanić (Croaţia, Slovenia, Serbia).
Citește și: One World Romania: „Toto și surorile lui“
Trei dintre aceste zece producţii vor fi selectate şi anunţate ca finaliste în cadrul conferinţei Venice Days, care va avea loc la Roma, la finalul lunii iulie.
Acestea se vor întrece pentru premiul Lux 2015 şi vor deveni parte centrală a 2015 LUX Film Days – o iniţiativă care va face ca filmele să fie văzute dincolo de pieţele naţionale, fiind traduse în 24 de limbi dintre cele oficiale ale Uniunii Europene şi difuzate în 28 dintre ţările membre UE.
LUX Film Days va permite publicului să voteze filmul preferat, prin Audience Mention, o secţiune prezentă pe site-ul luxprize.eu.
Câştigătorul de anul trecut al acestei secţiuni este „Class Enemy” (2013, Slovenia), de Rok Bicek, care a primit cele mai multe voturi din Europa.
În filmul „Toto şi surorile lui/ Toto And His Sisters” (2014), Alexander Nanau prezintă o extraordinară poveste de dragoste a unei familii. Totonel, în vârstă de 10 ani, şi surorile lui trăiesc într-un oraş foarte sărac şi aşteaptă ca mama lor să se întoarcă acasă din închisoare. Filmat într-un vérité necruţător, cu intervenţii minime, şi montat cu răbdare într-o structură pe cât de onestă pe atât de emoţionantă, filmul o coproducţie româno-maghiaro-germană, a obţinut mai multe premii internaţionale, printre care şi marele trofeu la Festivalul de Film Premiers Plans de la Angers.
Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la San Sebastian, în luna septembrie a anului trecut, şi a mai câştigat, printre altele, premiul pentru cel pentru cel mai bun documentar internaţional la Festivalul de la Zürich. Producţia a primit distincţia Silver Eye pentru cel mai bun documentar la Jihlava International Documentary Film Festival 2014, lungmetrajul fiind premiat şi la Leipzig DOK Festival 2014. De asemenea, documentarul „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, a fost proiectat în premieră nord-americană la Festivalul Tribeca, în secţiunea Viewpoints.
Citește și: Ce spune actorul Levente Molnár despre filmul „Son of Saul”, premiat la Cannes
Alexander Nanau s-a născut în România şi a trăit în Germania o lungă perioadă de timp. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin. A lucrat, în principal ca regizor secund, la mai multe producţii de televiziune şi filme, printre care „Taking Sides”, în regia lui Istvan Szabo (2001). Din 2002 până în 2006, el a lucrat cu Petert Zadek la mai multe producţii teatrale puse în scenă în Europa. Producţia sa „Peer Gynt”, în regia lui Peter Zadek, a fost proiectată la festivaluri de film din Germania şi Franţa.
În 2010, documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria „Arts Programming”, la cea de-a 38-a ediţie a premiilor Emmy. De asemenea, „Lumea văzută de Ion B.” a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar în 2010.
Pe de altă parte, lungmetrajul „Son of Saul/ Saul Fia”, în regia lui László Nemes, cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, este propunerea Ungariei la ediţia din 2016 a premiilor Oscar, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”.
„Son of Saul”, o coproducţie Ungaria-Franţa, este debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes şi a avut premiera mondială la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc în luna mai. În cadrul festivalului, „Son of Saul” a primit Marele Premiu al Juriului, dar şi premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) pentru un lungmetraj din competiţia oficială a evenimentului.
Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz. Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în această peliculă: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.