UPDATE. Printre persoanele evacuate vinerea trecută de autorităţile locale din Eforie Sud se află 55 de copii, a precizat, joi, o reprezentantă a organizaţiei Salvaţi Copiii, într-un comunicat remis redacţiei.
Familiile trăiesc în adăposturi improvizate şi, din cauza ploilor abundente, toate bunurile lor au fost distruse, iar sănătatea oamenilor este în pericol, conform comunicatului Salvaţi Copiii.
Organizaţia a solicitat Primăriei Eforie Sud, Consiliului Local Eforie Sud, Instituţiei Prefectului, Judeţul Constanţa şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa „să găsească soluţii decente de locuire pentru aceşti copii şi părinţii lor” şi a atras atenţia că statul trebuie să respecte drepturile şi libertăţile oamenilor.
Totodată, familiile evacuate vor primi alimentele de bază de la reprezentanţii organizaţiei.
–
Vinerea trecută, aproximativ 22 de case din Eforie Sud, în care locuiau cetăţeni de etnie romă şi turcă, au fost dărâmate, pentru că ar fi fost construite ilegal, iar oamenii au fost lăsaţi să doarmă în stradă până în 1 octombrie, au anunţat mai multe organizaţii non-guvernamentale pentru drepturile omului, într-o scrisoare deschisă remisă redacţiei. Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei din Eforie susţin că tabăra era amplasată ilegal pe domeniul public.
Citeşte şi CONTROVERSĂ. Cât de bine o duc romii în România
European Roma Rights Centre (ERRC), Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii – Romani CRISS şi Asociaţia „Şanse egale” atrag atenţia, într-o scrisoare deschisă adresată reprezentanţilor locali din Eforie, premierului Victor Ponta şi vicepremierului Liviu Dragnea, că evacuarea forţată a celor 90 de persoane din Eforie încalcă legislaţia europeană în vigoare şi că persoanele vulnerabile nu trebuie lăsate fără adăpost.
De vineri până marţi, cele aproximativ 90 de persoane, dintre care 55 de copii, au dormit în adăposturi improvizate „în condiţii meteorologice vitrege”, iar, din 1 octombrie, o parte din romi au fost mutaţi într-o clădire dezafectată- „abandonată, fără ferestre şi electricitate, care pune în pericol siguranţa şi sănătatea lor”, au explicat ONG-urile în scrisoarea deschisă.
Pe de altă parte, reprezentanţii primăriei Eforie Sud au spus că oamenii au primit notificări şi că aveau dreptul să demoleze locuinţele. Astfel, viceprimarul Robert Şerban a explicat că tabăra era amplasată ilegal şi că era un „focar de infecţie”.
„Tabăra de romi era amplasată pe domeniul public al oraşului, iar legea îmi permite să o dezafectez fără notificări ale instanţelor. În fiecare an, cheltuim cel puţin 100.000 de lei pentru a strânge gunoiul lăsat de ei”, a explicat viceprimarul Robert Şerban.
Viceprimarul a mai spus că din cei aproape 90 de romi evacuaţi, numai 10 sunt din Eforie.
Robert Şerban a precizat că acţiunea de dezafectare a fost întreruptă din cauza codului portocaliu, dar va fi reluată imediat ce vremea se va îmbunătăţi.
(Video: Facebook/ Alina Cucu)
Un scandal asemănător a izbucnit în iunie 2012, în Baia Mare, când aproximativ 2.000 de romi au fost forţaţi să se mute din locuinţele lor într-un combinat dezafectat. Atunci, mai multe organizaţii non-guvernamentale au cerut retragerea sprijinului politic pentru primarul Cătălin Cherecheş.