Fostul premier Victor Ponta afirmă, într-un mesaj postat, sâmbătă, pe contul său de Facebook, că se dorește includerea companiei Hidroelectrica în Fondul Național de Dezvoltare și Investiții, „ca să treacă pe degeaba de la statul român la niște prieteni din afară” ai șefului PSD, Liviu Dragnea.
„ În 2012, când am venit la guvernare, Hidroelectrica fusese devalizată intenționat și avea pierderi de peste 500 milioane RON. Nimeni nu a fost vreodată măcar anchetat pentru asta, ce să mai vorbim de recuperarea prejudiciului. În 2012, a fost introdusă în programul de insolvență și restructurare și în 2016 a făcut profit de 1,2 miliarde. În 2017, se dorește cu insistență să fie inclusă în faimosul Fond Național de Dezvoltare și Investiții, că să treacă pe degeaba de la statul român la niște prieteni <<din afară>> ai celui care este azi cel mai puternic om politic din România!!! Deci ne învârtim în cerc și până la urmă tot pierdem!”, susține Victor Ponta.
El precizează că dcizia de intrare în insolvență și restructurare a fost luată în perioada în care era premier, la propunerea și cu sprijinul luiDaniel Chitoiu, ministul al Economiei la acel moment, și a lui Florin Georgescu, ministru de Finanțe, iar procedurile de insolvență, restructurare și management au fost realizate de Remus Borza.
„Aceștia sunt oamenii care au salvat Hidroelectrica. Acum Hidroelectrica este nu doar cea mai profitabilă, dar și cea mai valoroasă companie deținută în majoritate absolută de statul român”, mai scrie el.
Potrivit fostului premier, „în urma acestei <<povești de succes>>, rămân însă patru probleme (două din trecut și două în viitor) despre care nimeni nu vrea să vorbească”.
„1. Vorbim atât de mult în ultimii ani despre <<lupta anticorupție>> și rezultatele sale extraordinare, însă în cazul Hidroelectrica, unde statul a fost fraudat cu cel puțin un miliard de euro până în acest moment, nu a făcut nimeni NICIUN dosar penal. Nu s-a recuperat NICIUN euro sau leu din banii pierduți! De ce? Cine îi protejează pe autori? Cine închide ochii? Între timp, Daniel Chițoiu și soția sa au fost anchetați de DNA pentru niște acuze false la care judecătorii au dat achitare (în cazul ASF-Radu Rusanu). Remus Borză a fost anchetat pentru un presupus conflict de interese și condamnat la un an închisoare cu suspendare (ca să nu poată fi ministru). Eu sunt cercetat ani de zile de dl. procuror Uncheselu pe motivul că nu aș fi plătit taxe la un contract de închiriere de 1000 euro ( az clasat de Parchetul General pentru că fapta nu există) sau pentru că am plătit în 2008 în locul lui Dan Șova suma de 51.000 lei ! E clar că suntem niște <<fraieri>>, nu? Mă întreb dacă Chițoiu, Borza și cu mine în loc să salvăm Hidroelectrica, în 2012, continuam să o ținem pe pierdere probabil că nu aveam niciunul dosar penal??! Așa o fi?
2. Deși, în România, procesele civile s-au încheiat în mod pozitiv pentru noi, firmele <<băieților deștepți>> care trăgeau profituri colosale din Hidroelectrica au dat în judecată Statul Român la Paris la ICSID. Deși a intrat în funcție în ianuarie 2017, până în această zi, Ministrul Energiei NU a plătit taxele de judecată, avocații și experții care să ne sprijine să câștigăm procesul de la Paris-în aceata situație cel mai probabil vom pierde prin neprezentare și statul român va plăti daune de 250-300 milioane de euro către cei care ne-au păgubit și înainte de 2012!!! Rezultă că ne-am întors de unde am plecat.
3. Din profitul obținut în 2016, Guvernul a decis să ia la buget 90%. Aasta în loc să ceară companiei să facă investițiile absolut necesare pentru întreținerea și retehnologizarea mijloacelor de producție. Dacă o ținem așa încă 2-3 ani, practic tot profitul și competitivitatea se vor evapora.
4. Conform strategiei adoptate în 2014, Hidroelectrica trebuia să fie listată la Bursa din Londra și cea din București (pe modelul de succes al Romgaz și Transgaz, companii pe care le vedeți acum în topul celor mai valoroase și profitabile ale României în 2016). Însă dl. Liviu Dragnea a decis să nu mai facă listarea și să includă Hidroelectrica în Fondul Național Suveran de Investiții (cel care iată tot întârzie să apără în ciuda presiunilor extraordinare la care au fost supuși și Grindeanu și Tudose)! Cred că acest mod netransparent și total neuzual în practica Uniunii Europene poate duce la situația în care statul român va pierde pe degeaba controlul asupra celei mai importante companii pe care încă o deține!!! Și uite așa unii au fraudat Hidroelectrica, în 2009-2012, de miliarde de euro, și nu au pățit absolut nimic până acum. Fraierii de Ponta, Borza și Chițoiu au salvat compania în 2012-2015, fiind toți anchetați pe tot felul de pretexte și mizilicuri. Iar în 2017-2018, alt <<băiat deștept>>, Liviu Dragnea, ne lasă fără companie că să poată el să facă poze în vizite neoficiale pe care să le publice <<modest>> în presa amică! Ne cam merităm soarta!”, a conchis el.