Victor Ponta i-a adresat, miercuri, o serie de întrebări președintelui Klaus Iohannis, după ce acesta a afirmat că autodenunțul lui Sebastian Ghiță privind teza de doctorat a șefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA) s-ar datora campaniei electorale.
Astfel, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Victor Ponta îl întreabă pe șeful statului dacă și noul dosar deschis de procurori pentru vizita în România a premierului Tony Blair „se întâmplă din cauza campaniei”.
„A spus Președintele României dl Klaus Iohannis despre un dosar penal referitor la fapte din 2012 <<totul se întâmplă din cauza campaniei electorale>> (am încheiat citatul). Întrebări către dl. Iohannis: 1. credeți că noul dosar deschis contra mea pentru vizita în România a Premierului Tony Blair (tot în 2012) se întâmplă din cauza campaniei electorale?!?! Ați spus <<totul>>; 2. Credeți că situația descrisă deja de atâția oameni implicați-și anume aceea că în fiecare zi sunt chemați oameni de către procurori și solicitați să facă denunțuri contra lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu sau Victor Ponta (având chiar ofertă de a avea identitatea protejată și imunitate față de propriile fapte) este <<din cauza campaniei electorale>>? Credeți că faptul că liderii PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga, deși acuzați de fapte grave de corupție, sunt mereu chemați doar în calitate de martori (doamna Gorghiu chiar intrând pe uși ascunse de atenția mass media) este <<din cauza campaniei electorale>>?”, scrie fostul premier, care precizează că „nu își face iluzii” că președintele Klaus Iohannis „o să se sinchisească să îi răspundă”.
„Dar poate o să primiți dvs un răspuns de la cetățenii României pe data de 11 Decembrie!”, a conchis Victor Ponta.
Marți, președintele Klaus Iohannis a răspuns jurnaliștilor, întrebat cum se vede demersul deputatului Sebastian Ghiță, care a depus o declarație la Parchetul General, în care afirmă că ar fi participat la „redactarea în fals”a raportului Tehnic de Expertiză întocmit de Comisia Tehnică a Consiliului Național de Etică privind lucrarea de doctorat a șefei DNA. Astfel, șeful statului a răspuns: „Deocamdată mi se pare că este un scandal media", spus Iohannis.
Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ în care susţine că a participat, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a șefei DNA.
În replică, DNA a transmis un punct de vedere al procurorului șef, în care precizează că, în situația în care este depusă o sesizare de orice natură (denunț, autodenunț, plângere), este obligația procurorilor să verifice și să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate și să dispună măsurile legale.
„Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal, țin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparține în totalitate și că nu am plagiat. Afirmațiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemență fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului și credibilității magistraților”, a precizat Laura Codruța Kovesi.
Totodată, ea a revenit cu un punct de vedere publicat în anul 2012.
„Teza de doctorat „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal” face trimitere la toți autorii și lucrările citate, iar caracterul de noutate și valoarea științifică a lucrării au fost constatate de către comisia de doctorat din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Conform metodologiei, lucrarea a fost postată pe site-ul instituției organizatoare, iar susținerea lucrării a fost publică. Ca orice teză de doctorat, lucrarea conține stadiul cercetărilor în domeniu până în momentul începerii cercetării științifice propriu-zise și pe tot timpul cercetării științifice, iar lucrările studiate sunt citate ca bibliografie, fără o trimitere expresă. Stadiul cercetării în domeniu nu se menționează în totalitate ca un citat, iar ghilimelele se folosesc numai în cazul definițiilor ce aparțin în exclusivitate unui anumit autor. Teza cuprinde un număr de 444 pagini, iar pasajele la care se referă articolul reprezintă aspecte de generalitate, nu de conținut. Volumul de informație pe care îl cuprinde teza poate duce la apariția unor erori materiale de dactilografiere, chiar și privind numele unor autori. Totodată, unele fragmente presupus a fi citate fără indicarea sursei se regăsesc în numeroasele articole privind combaterea criminalității organizate la care am fost autor sau coautor și care au fost publicate anterior anului 2005, indicate în CV-ul publicat de 6 ani pe site-ul MP. Unele dintre aceste articole sunt citate, la rândul lor, în lucrările la care face referire articolul. Teza nu cuprinde însușirea vreunei metodologii științifiice a unui alt autor, iar lucrările indicate în cuprinsul articolului sunt menționate ca sursă bibliografică. Spre exemplu, în cuprinsul articolului se face trimitere în mod repetat la lucrarea autorilor Gheorghiță Mateuț și colaboratorii cu titlul Traficul de ființe umane. Infractori, victimă, infracțiune. – despre care se susţine că nu ar fi fost menţionată, deşi este citată în cuprinsul tezei de doctorat la paginile 222, 225, 224, 234, 240, 260, 273, 274, 278, 282, 284 și 290 –a se vedea Pe de altă parte, în situațiile în care același citat al unui autor se regăsește atât în teza de doctorat cât și în altă lucrare, a fost citat doar autorul inițial, potrivit normelor uzuale de redactare a lucrărilor științifice. Unele paragrafe indicate în articol, prezentate ca fiind însușite de la alți autori, reprezintă în fapt definiții ale infracțiunilor care se regăsesc în texte legale și în convenții internaționale, ori evoluții ale infracționalității prezentate în rapoartele de activitate ale structurilor Ministerului Public, care nu intră în obiectul dreptului de autor.”
În 2012, Consiliul Naţional de Etică a decis că Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat.