8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialVictor Ciorbea, audiat ca martor în dosarul Mineriadei

Victor Ciorbea, audiat ca martor în dosarul Mineriadei

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a fost audiat ca martor la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei. Procurorii militari i-au pus sub acuzare pentru infracțiuni împotriva umanități pe Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Miron Cozma, iar Victor Ciorbea este martor.

Victor Ciorbea a fost citat de procurorii Secţiei Parchetelor Militare pentru a da declaraţii în calitate de martor despre ce s-a întâmplat în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

În momentul în care Victor Ciorbea a ajuns la Parchetul Înaltei Cuți de Casație și Justiție, el a oferit și câteva declarații jurnaliștilor.

Sigur că am fost surprins, șocat ca orice om care a văzut acele momente. În rest, rămâne să discut cu domnul procuror militar să vedem exact ce mă întreabă și să răspund cât mai sincer, deschis și fără niciun fel de reținere.”, a declarat Victor Ciorbea, la sediul Parchetului Militar.


Victor Ciorbea răspunde arogant celor 137.000 de români care îi cer demisia: “Bieții oameni care nu au înțeles nimic”


Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat pe 29 decembrie că dosarul Mineriadei este aproape de final, iar soluția va fi dată în primele luni ale 2017.

În acest dosaru, fostul președinte al României Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru și Mugurel Cristian Florescu sunt acuzați de infracțiuni contra umanității.

În acelaşi dosar a fost pusă în mişcarea acţiunea penală, pentru infracţiuni contra umanităţii, şi faţă de amiralul în rezervă Emil “Cico” Dumitrescu, la data săvârşirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru în iunie 1990, Miron Cozma, fost preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere “Valea Jiului”.

De asemenea, au fost puşi sub acuzare Matei Drella, la data săvârşirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Burlec Plăieş, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, generalul (r.) Petre Petre, fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne.

În aceeaşi cauză, procurorii militari efectuează în continuare urmărirea penală faţă de alţi 18 suspecţi, tot pentru infracţiuni de crime împotriva umanităţii.

 

Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă