O aparenta eroare a unui judecator timisorean a dus, marti, la eliberarea din arest a celor 12 inculpati (dintre care doi sunt dati in urmarire generala) din dosarul de coruptie „Electrica Banat”. Lucrurile sunt insa mult mai complicate, iar daca forurile competente vor concluziona ca practica judiciara de la nivelul instantelor Curtii de Apel Timisoara este gresita, vom asista in perioada urmatoare la o adevarata avalansa de eliberari din arest ale unor inculpati, indiferent de natura infractiunilor pentru care sunt cercetati.
O simpla greseala?
Ieri, toata suflarea instantelor timisorene vuia despre cazul „Electrica Banat”, dupa ce Curtea de Apel a constatat, marti, nulitatea absoluta a incheierii de sedinta din 6 octombrie a Tribunalului Timis, pe motiv ca minuta care se redacteaza dupa finalizarea dezbaterilor lipsea de la dosar. Acest lucru a dus la punerea in libertate a celor 12 inculpati si toate acuzele s-au intors impotriva judecatorului neatent, care ar fi uitat sa redacteze si sa anexeze la dosar minuta prin care arestarea persoanelor judecate era prelungita.
Mai mult, colegi de-ai judecatorului Gheorghe Bugarschi, cunoscut ca un magistrat extrem de meticulos si bine pregatit profesional, au sarit sa-si spuna parerea, catalogand omisiunea drept greseala de incepator. Cu toate acestea, ieri lucrurile au luat o alta turnura, constatandu-se ca, de fapt, practica judiciara la instantele din Timisoara este cu totul alta.
Mai exact, cand procesul de fond sau judecata intr-un dosar a inceput deja, la prelungirea mandatelor de arestare magistratii nu mai intocmesc minute, ci se pronunta asupra acestei chestiuni prin incheiere, decizia fiind trecuta apoi in condica de sedinta. „In cazul in care judecata pe fond nu a inceput inca, minuta incheierii de sedinta in cazul prelungirii sau mentinerii mandatului de arestare a unui inculpat se redacteaza, nu insa si in cazul in care procesul a inceput deja”, a declarat unul dintre judecatorii timisoreni, declaratia sa fiind sustinuta de mai multi colegi din bransa.
In aceste conditii, greseala nu se mai afla in „curtea” Tribunalului Timis, ci in cea a Curtii de Apel, care fie nu cunoaste legea (noile modificari procedurale), fie a spart gheata in practica judiciara eronata impamantenita la instantele aflate in raza sa de competenta.
„Inflatie” de cereri pe constatarea nulitatii absolute
Incurajati de precedentul „Electrica” mai multi avocati timisoreni au anuntat ieri ca intentioneaza sa promoveze actiuni similare, de constatare a nulitatii absolute (lipsa minutei), in dosarele in care isi reprezinta clientii arestati. Trebuie mentionat ca minuta sedintei este inscrisul in care se consemneaza rezultatul deliberarii, iar in opinia unor specialisti in drept nici macar un judecator incepator nu poate omite sa o redacteze.
Situatia este fara precedent la nivelul unei instante din Romania si ar putea duce la un adevarat val de puneri in libertate ale unor inculpati acuzati de fapte extrem de grave, chiar si omoruri. Lucrurile sunt insa departe de a fi, chiar si acum, foarte clare.
Ciudat este ca sefii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au sarit, imediat dupa eliberarea din arest preventiv a celor 10 inculpati din dosarul „Electrica Banat”, sa anunte verificari la sange privind viciul de procedura in acest caz.
Este insa putin probabil, pe de alta parte, ca o pleiada de magistrati cu experienta, pusi sa „cenzureze” activitatea altor colegi, sa nu cunoasca foarte bine legile, ceea ce inseamna ca Timisoara chiar ar putea avea o problema serioasa din punctul de vedere al practicii judiciare.
Reamintim ca piesele cele mai grele din dosarul de coruptie care a devalizat sistemul energetic romanesc sunt fostul director al SC „Electrica” SA, Silviu Lucian Boghiu, si ex-directorul „Electrica Banat”, Livius Milea, in jurul carora s-a tesut o afacere veroasa, aproape incredibila, care a acaparat si secatuit cu milioane de euro societatea de distributie a energiei electrice.
Procesul „Electrica Banat”
„Electrica Banat” este cel mai mare dosar de coruptie din vestul tarii. Au fost arestate 10 persoane, doua sunt date in urmarire generala, iar alte 30 sunt cercetate penal in libertate. Dosarul se refera la o retea infractionala construita in jurul filialelor de distributie a energiei electrice din toata tara.
Cu concursul directorilor acestor filiale ale „Electrica”, o retea de firme, condusa de Vasile Croitoru, a introdus in sistemul energetic national produse contrafacute pe care le-a vandut la preturi de zece ori mai mari. In schimbul achizitionarii de produse la preturi supraevaluate, directorii „Electrica” au primit fie masini de lux, fie bani.
In dosar sunt vehiculate si nume importante din politica, printre care cel al fostului ministru al Industriilor Dan Ioan Popescu si, mai nou, cel al lui Viorel Hrebenciuc. Instantele superioare nu au anuntat inca demararea vreunei anchete cu privire la implicarea acestora in escrocheriile de la „Electrica”.